Domaće ostvarenje koje je koštalo tri, a zaradilo 43 miliona dolara: Održana premijera restaurisane verzije filma "Suton" (GALERIJA)

12.04.2024

18:00

0

Snimljen u američko-srpskoj produkciji

Domaće ostvarenje koje je koštalo tri, a zaradilo 43 miliona dolara: Održana premijera restaurisane verzije filma "Suton" (GALERIJA)
Petar Božović na premijeri filma - Copyright Jugoslovenska kinoteka/Jovo Marjanović

U Jugoslovenskoj kinoteci, premijerno je prikazan digitalno restaurisan film "Suton" (Centar film, 1982.) Gorana Paskaljevića, saopštili su organizatori.  

Prisutni su aplauzom ispratili projekciju, kao i obraćanje Den Tane, producenta ovog ostvarenja, kao i Petra Božovića, poznatog srpskog glumca.

Jugoslovenska kinoteka/Jovo Marjanović
 

"Suton" je 32. film koji je digitalno restaurisan, u Arhivu Jugoslovenske kinoteke, Odeljenju za digitalizaciju i restauraciju, zahvaljujući saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanija A1 Srbija, u okviru projekta A1 Kinoteka.

U glavnoj ulozi glumac srpskog porekla

U ovom filmskom ostvarenju snimljenom u američko-srpskoj produkciji, glavnu ulogu tumači oskarovac Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović), čiji se legat nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci i kome je ispred ovog zdanja podignut spomenik.

Promo/A1 Srbija
 

Ostale uloge tumače Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović, kao i američka glumačka ekipa DŽodi Tilen, Demijen Neš i Mia Rot.

Goran Paskaljević zajedno sa Filipom Davidom potpisuju scenario koji donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu.

Važan film za karijeru Paskaljevića u inostranstvu

Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući.

Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

- Izuzetno mi je drago što večeras imam priliku da najavim premijeru digitalno restaurisanog filma - Suton  (Twillight Time). Ovo je peto filmsko ostvarenje Gorana Paskaljevića koje je digitalno restaurisano u okviru projekta A1 Kinoteka i veoma je važno za srpsku kulturu i domaći film iz više razloga.

Promo/A1 Srbija
 

Srpsko-američka koprodukcija, za koju je zaslužan g. Den Tana koji je večeras sa nama, omogućila je jednom od naših najistaknutijih reditelja, Goranu Paskaljeviću, proboj izvan granica Jugoslavije", izjavila je Ksenija Zelenović, zamenica direktora Jugoslovenske kinoteke koja se obratila publici pred projekciju filma.

Ona je  i dodala da specifičnu važnost ovom filmu daje i čuveni Karl Malden, holivudski glumac srpskog porekla, ovenčan Oskarom, čiji legat čuva Jugoslovenska kinoteka i čija statua, koja se nalazi na samom ulazu u našu zgradu, predstavlja jedan od simbola ove institucije.

Dečačka strast prema glumi Karla Maldena

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana, jedan od producenata filma podsetio se saradnje sa glumačkom ekipom, kao i zanimljivih anegdota tokom snimanja, a sa publikom je podelio zanimljiv podatak: te godine MGM produkcija snimila je više ostvarenja, ali jedno je objavila i to naš film u koji je uloženo 3 miliona dolara, a film je zaradio čak 43 miliona.

Dobrivoje Tanasijević, Den Tana podsetio je na velika imena srpskog glumišta koja su ostvarila uloge u ovom filmu.

Promo/A1 Srbija
 

U filmu igra i naš veliki glumac Petar Božović

- Prošlo je već 42 godine kada je film snimljen i nažalost kao što vidite proredili smo se. Sećam se da je Karl Malden, tada već svetski poznat glumac, uneo posebnu atmosferu tokom snimanja i da je sa nama nesebično delio svoju dečačku strast prema glumi - rekao je Božović na premijeri restaurisane verzije filma.

Projekcija filma za građanstvo održaće se 25. aprila u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (Sala Makavejev) u dva termina 18h i 20.30h.

Ulaz na projekciju je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti pred projekciju. U 20.30 časova film će moći da se pogleda i online na Facebook stranici kompanije A1 Srbija i Jugoslovenske kinoteke.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike