Plovidba kroz vekove: Brod faraona Keopsa prebačen u Veliki egipatski muzej

08.08.2021

12:53 >> 12:54

0

Autor: Dejan Ćirić

Bilo je potrebno 48 sati da se ovaj drevni brod od kedrovine, dugačak 42 metra i težak 20 tona, preveze na novo odredište

Plovidba kroz vekove: Brod faraona Keopsa prebačen u Veliki egipatski muzej
Copyright Egypt’s Tourism and Antiquities Ministry via AP

Brod iz perioda egipatskog faraona Keopsa nazvan „Solarni“, drevno plovilo staro oko 4.600 godina, prebačen JE iz Gize u Veliki Egipatski muzej.

– Solarni brod je prebačen u okviru akcije zaštite i očuvanja najvećih i najstarijih artefakata izrađenih od drveta u istoriji čovečanstva i sa ciljem da se oni sačuvaju za buduća pokoljenja – navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i kulturnog nasleđa Egipta, prenosi Rojters.

Egypt’s Tourism and Antiquities Ministry via AP

Bilo je potrebno 48 sati da se ovaj drevni brod od kedrovine, dugačak 42 metra i težak 20 tona, preveze u Veliki Egipatski muzej.

– Solarni brod faraona Keopsa je transportovan u jednom komadu, unutar metalnog kontejnera sa vozilom na daljinsko upravljanje koje je uvezeno posebno za ovu operaciju – izjavio je Atef Moftah, rukovodilac ovog projekta.

Pročitajte još

Keops je bio drugi faraon Četvrte dinastije, poznat po tome što je naredio izgradnju čuvene Velike Keopsove piramide u Gizi, a njegovo ime Knum-Khufvi na staroegipatskom jeziku znači Bog Keops Štiti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike