Džez festival u Kragujevcu: Dedić i Hadžimanov ponovo stvaraju magiju

09.08.2021

10:21 >> 10:23

0

Autor: Dejan Ćirić

Glavni program će biti izveden od 27. avgusta na bini Garden Stage u prostoru Zastavina bašta, kao i u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije

Džez festival u Kragujevcu: Dedić i Hadžimanov ponovo stvaraju magiju
Copyright Vasil Hadžimanov i Matija Dedić Promo/PJF

Internacionalni džez festival u Kragujevcu će biti održan 22. put od 25. do 31. avgusta, a nastupiće pijanisti Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, grupe “Kanton 6” iz Makedonije i „KK“ Trio iz Austrije, uz dosta pratećeg programa, na različitim lokacijama.

Glavni program će biti izveden od 27. avgusta na bini Garden Stage u prostoru Zastavina bašta, kao i u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, gde će prve večeri na otvaranju nastupiti hrvatski džez pijanista Matija Dedić sa koncertom “Matija svira Matiju”.

Prateći program počinje 25. avgusta u vidu izložbi, kao uvod u sam festival.

Dedić je krajem jula gostovao u novom ciklusu koncerata u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, u organizaciji CEBEF-a, na solo koncertu pod nazivom “Matija svira Gibonnija”, u kome je koncept bio u vidu instrumentalnih obrada hit pesama pop pevača Zlatana Stipišića Gibonnija.

Matija Dedić, Kuća umetnosti Arsen Promo/Tvrđava kulture Šibenik

Sin Arsena Dedića i Gabi Novak, pre pandemije je gostovao u Beogradu na memorijalnom koncertu posvećenom njegovom ocu sa mnogim prijateljima  muzičarima, a takođe je sa inostranim kolegom, bubnjarem Manu Kače, održao duetski nastup u Zimskom klubu Novi BitefArtCafe, u okviru festivala Musicology Sessions.

Na večeri otvaranja Glavnog programa Vasil Hadžimanov neće imati koncert, već će sa kolegom Ivanom Ilićem imati radionicu namenjenu publici pod nazivom “Kako se sluša džez?”, gde je ulaz slobodan.

Vasil je od juna veoma često angažovan na koncertima po Beogradu, Srbiji i regionu, i uglavnom u različitim sastavima. Tako je sa svojim „Vasil Hadžimanov bendom“ svirao u klubu BitefArtCafe Summer stage na Kalemegdanu, a tamo je nastupao i kao VH Trio kroz promociju novog albuma, da bi novi nastup zakazao za 11. avgust na istom mestu, kao kolektiv “Trio Sveti”. Svirao je i na prvom izdanju džez festivala “Jazz in the Garden” u Botaničkoj bašti, imao mini turneju po Makedoniji, i veoma mu je gust raspored do kraja leta na mnogim meridijanima.

Vasil Hadžimanov Promo/Dragoslav Nedić

Subota, 28. avgust, je zakazana za nastupe bendova “Girls In Airports” iz Danske, “Kanton 6” i svestranog umetnika Antonie iz Skoplja, koji je perkusionista, bubnjar, multi instrumentalista, kompozitor i producent.

Džez sastav iz Kopenhagena donosi slobodan duh i specifičan skandinavski lirski džez. Bend “Girls In Airports” je do sada objavio 6 albuma, a publici će predstaviti novi CD “Dive” koji je objavljen u novembru prošle godine.

Poslednjeg dana Glavnog programa, 29. avgusta, koncerte će održati grupa “Albanian Jazz Society” (Albanija), domaći džez sastavi “Bosque Sound Community” i “Eklektik Orchestra”, kao i „KK Trio“ iz Austrije.

Pixabay

Kragujevački džez sastav “Eklektik Orchestra” ima 13 članova, od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih imena. Grupu “KK Trio” čini troje mladih i talentovanih muzičara koji žive i rade na relaciji Beč-Beograd i predstavljaju moderni zvuk džeza.

Prateći program će trajati od 25. do 31. avgusta, kada će na Kneževom arsenalu i pozornici Garden Stage biti organizovane tri izložbe.

“Jazz OnThe Road” je izložba fotografija, “Jazz u doba korone” će biti izložba jednokratnih kostima autorke Marine Ilić / Marinia, a u planu je i postavka balkanskih ručno rađenih modela, koje će nositi neki od izvođača.

Damir Imamović/Promo/Samir CK

Predavanje i aktivna radionica “Balkanski zvuk” Damira Imamovića biće realizovana 28. avgusta u Muzičkoj školi “dr Miloje Milojević”.

Pročitajte još

Dok je predavanje javno i namenjeno svima koji su zainteresovani, aktivna radionica je samo za profesionalne pevače.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike