Ujedinjeni festivali Srbije apeluju na organizatore događaja da strogo poštuju propisane mere

13.08.2021

09:05

0

Pozivamo organizatore događaja, muzičare i sve javne ličnosti da podstiču vakcinaciju mladih, jer je vakcina jedino sredstvo koje imamo u borbi protiv virus

Ujedinjeni festivali Srbije apeluju na organizatore događaja da strogo poštuju propisane mere
Copyright Exit / Promo

Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine Exit, Arsenal fest, Lovefest, Beerfest, i Nišville, apeluju na sve organizatore muzičkih događaja da strogo poštuju mere koje su propisali nadležni organi, a u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa.

– Ističemo da je to jedini način da se spreči širenje zaraze i održi srpska manifestaciona privreda, kao jedna od retkih u svetu koja je pronašla bezbedan način na koji može da se održava. Podsećamo da su na snazi mere za okupljanja do 500 ljudi, kao i da je za događaje iznad tog broja okupljenih neophodna posebna dozvola Kriznog štaba – poručuju i dodaju:

– Dozvola od Kriznog štaba dobija se na osnovu bezbednosnog protokola „Safe Events Serbia“, prema kojem se ulazak na događaje kontroliše i ograničava na one koji imaju Digitalni zeleni sertifikat (što znači da su vakcinisani ili imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19) ili su negativni na PCR, odnosno brzom antigenskom testu.

Arsenal Fest / Promo / Nemanja Djordjevic

Napominju da je u Novom Sadu tokom Exit festivala sprovedeno naučno istraživanje koje je realizovalo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad, a čiji je cilj bila procena uticaja održavanja festivala na širenje virusa Kovid-19, kao i stepen efikasnosti “Safe Events Serbia” bezbednosnog protokola, koji je rigorozno primenjen upravo na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Direktor Doma Zdravlja Veselin Bojat izjavio je da “kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, Exit festival nije bio mesto masovnog zaraživanja virusom.”

Promo / Exit

Ovo potvrđuju i reči direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine, prof. dr Vladimira Petrovića, koji je izjavio da je u periodu nakon Exita samo 12 pozitivnih slučajeva povezano sa festivalom, dok se ostalih 84 zarazilo na svadbama i drugim okupljanjima. O ovim rezultatima izvestili su brojni ugledni svetski mediji. Epidemiološki podaci pokazuju da ni nakon Arsenal festa nije došlo do povećanja broja novozaraženih u Kragujevcu.

Pročitajte još

Imajući ovo u vidu, svi učesnici u manifestacionoj privredi moraju pokazati visok stepen odgovornosti i poštovati sve propisane mere, jer u suprotnom mogu ugroziti oporavak manifestacione privrede koja je gotovo ugašena nakon zabrane rada od preko 16 meseci.

– Takođe, pozivamo organizatore događaja, muzičare i sve javne ličnosti da podstiču vakcinaciju mladih, jer je vakcina jedino sredstvo koje imamo u borbi protiv virusa, a u težnji da se što pre vratimo normalnom životu, bez ikakvih ograničenja i zabrana – poručuju ujedinjeni festivali.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike