Ženidba mrtvog mladića sa živom devojkom: Jezivi ritual "Crne svadbe", serije koju gledamo u oktobru

20.08.2021

10:36 >> 14:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Priča je inspirisana stvarnim masakrom od pre desetak godina u jednom selu u istočnoj Srbiji

Ženidba mrtvog mladića sa živom devojkom: Jezivi ritual "Crne svadbe", serije koju gledamo u oktobru
Copyright Uliks Fehmiu, serija "Crna svadba" Promo/Firefly

Serija „Crna svadba“ je psihološki triler sa elementima mistike i horora čijih će deset epizoda početi da se prikazuje od oktobra na televiziji Superstar, a potom na Radio-televiziji Srbije, najavio je reditelj Nemanja Ćipranić.

Na konferenciji za novinare Sarajevo film festivala, gde su premijerno prikazana početna dva nastavka, Ćipranić je rekao da je “Crna svadba” inspirisana stvarnim masakrom od pre desetak godina u jednom selu u istočnoj Srbiji.

– Čovek, normalan naizgled, jednog dana je uzeo pušku, krenuo po selu i ubio sve na koje je naišao. Nakon toga je pričao da je u pitanju vlaška magija i da je omađijan. Nama je to bilo inspirativno za osnovnu premisu serije – rekao je Ćipranić.

Crna svadba / Promo / SFF

Prema njegovim rečima, prateći trendove na Netfliksu i sličnim platformama, serije poput ”True Detective” ili ”Mindhunters”, tvorcima “Crne svadbe” je bilo jako zanimljivo da ispričaju “tim žanrovskim jezikom jednu lokalnu priču”, koju prožimaju foklor, verovanja i vlaška magija.

– Naše podneblje je podosta sujeverno. Polazim od samog sebe – iako sam vernik dosta se plašim tih stvari, ne mogu da ih racionalizujem. Skloni smo i teorijama zavere i svemu onome što serija sadrži, zbog čega mislim da će biti jedno osveženje – ističe reditelj.

Serija “Crna svadba” / Promo

Scenarista Strahinja Mađarević je rekao da su se trudili da realistično prikažu ritual Crne svadbe, pripremajući se uz dokumentarne snimke i pomoć “najvećeg stručnjaka za narodna verovanja”, profesora Danijela Sinanija.

– Ritual Crne svadbe je zastupljen u istočnoj Srbiji među vlaškom manjinom. Ukoliko u selu pogine mladić koji nije ženjen, kroz ritual njega mrtvog žene živom devojkom, koja godinu dana posle svadbe nema pravo da se udaje –  objasnio je Mađarević.

U seriji produkcijske kuće Firefly igraju Uliks Fehmiju, Jelena Ðokić, Nikola Kojo, Slavko Štimac, Toni Mihajlovski, Filip Ðurić, Ljiljana Blagojević i drugi.

Toni Mihajlovski, serija “Crna svadba” Promo/Firefly

– Moja uloga nije velika, ali je jako značajna, atraktivna, meni dragocena, drugačija… Glumila sam na jeziku koji nije moj i to je bilo još teže. Molila sam Nemanju da ne izgovaram sve u cugu, jer pripada pravoj magiji – rekla je Ljiljana Blagojević.

Posle stravičnog masakra 12 osoba ubica puca sebi u glavu ali ostaje živ. Operativac Bezbednosno-informativne agencije Petar pokušava da odgonetne šta se dogodilo, jer je ubica pre pucnjeva rekao “katabaza”, što je izgovorio i njegov sin pre samoubistva. U istrazi mu pomaže psihološkinja Nataša, koja racionalizuje slučaj i ne misli da u njemu ima nešto misteriozno, a za svoj lik Jelena Ðokić kaže da je “naizgled ostvarena, obrazovana žena i majka, čiji konci od treće epizode kreću da pucaju”.

Jelena Đokić, serija “Crna svadba” Promo/Firefly

Uliks Fehmiju je ocenio da je za “Crnu svadbu” okupljena “sjajna glumačka ekipa”, naglasivši da je za pristanak glumaca na neki projekat “i te kako važno ko su kolege koje će učestvovati u projektu”.

Pročitajte još

– Kad sam se čuo sa Nemanjom i kad mi je saopštio ključne glumce u podeli, to je presudilo da pristanem. Pored Jelene za mene je veoma važno da sam posle dugo godina imao priliku da radim sa Kojom – rekao je Fehmiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike