Proglašeni najbolji na Filmskim susretima u Nišu: Gran-pri festivala Nenadu Jezdiću (FOTO)

28.08.2021

05:56 >> 09:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Večeras sam srećan, radostan, veseo. Ponosan, ali ne i gord. Večeras se raduju moji prijatelji, porodica, rekao je glumac

Proglašeni najbolji na Filmskim susretima u Nišu: Gran-pri festivala Nenadu Jezdiću (FOTO)
Copyright Nenad Jezdić Promo/Maja Kostić

Najznačajnija nagrada na sinoć zatvorenim Filmskim susretima u Nišu – Gran-pri “Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Nenadu Jezdiću za ulogu u filmu “Vikend sa ćaletom”.

Publika je imala priliku da se opusti i nasmeje uz ovu komediju, koja je, iako naizgled tužna priča o teško bolesnom ocu, ipak je nasmejala Nišlije. Ulogom bivšeg boksera i beogradskog kriminalca koji nakon prestanka zabrane prilaska, konačno viđa sina koga pokušava da nauči bitnim stvarima za preživljavanje na ulici, Nenad Jezdić šarmirao je nišku publiku koja ga je odabrala za glumca šeste večeri.

– Večeras sam srećan, radostan, veseo. Ponosan, ali ne i gord. Večeras se raduju moji prijatelji, porodica. Moja radost i sreća ove večeri bila bi čin sebičluka i egoizma, a da se sa posebnom zahvalnošću ne setim svih ljudi koji su radili film, koji su bili iza kamere – rekao je Jezdić.

Nenad Jezdić Promo/Maja Kostić

Primajući Gran-pri Naisa glumac se zahvalio “fantastičnom scenaristi i odličnom reditelju” Miroslavu Momčiloviću i producentu Igoru Turčinoviću, ali posebno kolegi Banetu Vidakoviću, naglasivši da sa njim deli nagradu.

– Nekako razmišljam kako bi bilo dobro uvesti nagradu ”najzahvalniji glumački partner”. Izuzetno sam zadovoljan i srećan što sam imao takvog partnera kakvog sam imao u Vidakoviću. Imam osećaj da je i on nekako igrao moj lik, i da bi moj karakter bio krnji da nije bio partner kakav je bio – istakao je Jezdić.

Nagradu “Car Konstantin” dobio je Milan Marić za ulogu Tome Zdravkovića u filmu “Toma“, dok je “Caricu Teodoru” za ulogu Silvane Armenulić u istom filmu dobila glumica Tamara Dragičević.

– Napravili smo film o duši i utkali u njega svoju dušu, emociju i ljubav. I zaista, ovu ulogu sam pravila iz duše i to sam osećala sve vreme. Hvala ekipi filma što mi je ukazala povrerenje da odigram ovakvu ulogu i da vam dočaram lik Silvane – rekla je Dragičevićeva.

Tamara Dragičević Promo/Maja Kostić

Primajući “Cara Konstantina” za ulogu kompozitora i pevača narodne muzike Zdravkovića, Marić je istakao da je mnogo srećan što nagradu dobija baš u Nišu.

– Ovaj festival jeste namenjen nama, ali živi i postoji zbog vas. Čuvajte ovaj festival – poručio je prisutnima na Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

Milan Marić Promo/Maja Kostić

Film “Toma” reditelja Dragana Bjelogrlića doživeo je četvorostruki trijumf pošto su, pored priznanja za Dragićevićevu i Marića, u kategorijama za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu nagrade osvojili Sanja Marković za ulogu Tomine supruge Gordane i Andrija Kuzmanović za ulogu menadžera „Drnde“.

Nagrada “Milorad Mandić Manda” za najbolju komičnu ulogu pripala je Gordanu Kičiću za ulogu Veljka u filmu “Realna priča”.

– Veoma sam srećan zato što sam dobio nagradu. Možda mi je ovo najsrećnija nagrada koju sam ikada dobio, zato što je Manda uvek delio sreću među kolegama i privatno – rekao je Kičić, kome je nagradu uručila Mandina supruga, glumica Anastasija Mandić.

Specijalno priznanje žirija Filmskih susreta u Nišu pripalo je ansamblu filma “Oaza”, dok je nagradu za najboljeg stranog glumca osvojio Feđa Štukan za ulogu u filmu “Nečista krv – greh predaka“.

Glumačka ekipa filma “Oaza” Tanjug/Dimitrije Nikolić

– Ja se još uvek izjašnjavam kao Jugosloven, pa ne mogu da se naviknem da sam strani glumac. Mama mi je rođena u Nišu – rekao je Štukan.

Poveljom za izuzetnu žensku ulogu nagrađena je Anđelka Prpić, dok je to priznanje u muškoj konkurenciji otišlo u ruke Ivana Tomića za ulogu u ostvarenju “Ne igraj na Engleze””, koji je rekao da je presrećan što je igrao u filmu „koji se dugo borio da ugleda mrak bioskopa”.

Filmski susreti u Nišu Promo/Maja Kostić

Ove godine o nagradama je odlučivao žiri koji su činili glumci Branislav Tomašević i Svetislav Bule Goncić, kao i predsednica Ljiljana Dragutinović.

Pročitajte još

Nakon dodele nagrada i muzičkog performansa pred publikom na Letnjoj pozornici poslednje festivalske večeri, nakon svečanog zatvaranja, kao gostujući filmovi prikazani su dokumentarac “Glumčina” Vladimira Ristića o Zoranu Radmiloviću i epizoda dokumentarno-igrane serije “Branilac” u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike