Crnogorski filmovi iz doba SFRJ u Kinoteci: Neprolazna remek-dela (FOTO)

16.06.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz na sve projekcije je slobodan

Crnogorski filmovi iz doba SFRJ u Kinoteci: Neprolazna remek-dela (FOTO)
Copyright Promo/Jugoslovenska kinoteka

U okviru saradnje Jugoslovenske kinoteke i Kinoteke Crne Gore od 17. do 19. juna u sali „Makavejev“ biće prikazano osam igranih filmova koji su nastali u Crnoj Gori u vreme SFR Jugoslavije. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Ovo je uzvratno gostovanje Kinoteke Crne Gore, nakon što je Jugoslovenska kinoteka predstavila svoj program u septembru prošle godine u Budvi. Dve institucije posvećene filmskom nasleđu planiraju i nastavak saradnje.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Ciklus u Beogradu počinje filmom „Zle pare“ (1956) u režiji Velimira Stojanovića, a završava ga „Čudo neviđeno“ (1984) najznačajnijeg crnogorskog reditelja Živka Nikolića. U ovom izboru su i koprodukcije snimane u Crnoj Gori „Ne ubij“ (1961) francuskog autora Kloda Otan-Lare i „Živjeti za inat“ (1972) sovjetskog reditelja Jurija Iljenka.

Prvi istorijski film posleratne Jugoslavije

Strana snimanja u Crnoj Gori zabeležena su još početkom 20. veka. Posle Drugog svetskog rata Crna Gora je imala zapaženu dokumentarnu produkciju. Prvi dugometražni igrani crnogorski film, ujedno prvi istorijski film poratne Jugoslavije, bio je „Lažni car“ (1955) po scenariju Ratka Đurovića u režiji Velimira Stojanovića.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

O istorijatu crnogorske kinematografije u junskom broju časopisa „Kinoteka“ piše Aleksandar Saša Erdeljanović, navodeći da su mnogi crnogorski autori u želji za uspehom i većim mogućnostima za snimanje otišli u veće centre, kao što su Beograd ili Zagreb.

Promo/Jugoslovenska kinoteka
 

Međutum, „crnogorski film je zadržao vitalnost i tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, sve do raspada SFRJ, naročito zahvaljujući delima Živka Nikolića, koja su mahom snimljena na crnogorske teme“, ocenjuje Erdeljanović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike