„Čipka“ Baleta HNK iz Rijeke u Beogradu i Novom Sadu

23.09.2020

19:34 >> 08:39

0

Autor: Jovana Vrećo

Gosti iz Hrvatske stigli su danas po podne u Beograd, gde su se s novinarima susreli u Nacionalnoj fondaciji za igru

„Čipka“ Baleta HNK iz Rijeke u Beogradu i Novom Sadu
Copyright Pixabay

Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke gostuje sutra s predstavom “Čipka” u koreografiji Maše Kolar na sceni beogradskog teatra Madlenianum, a dan kasnije, 23. septembra, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu u okviru programa Beogradskog festivala igre.

Gosti iz Hrvatske stigli su danas po podne u Beograd, gde su se s novinarima susreli u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Maša Kolar ne krije uzbuđenje pred nastup Baleta HNK iz Rijeke u Srbiji.

– Privukao me je potencijal čipkarskog umeća, koji podrazumeva veštinu, fini rad, preciznost, strpljivost i vreme. Kaže se da je čipkarstvo ‘najzahtevnija veština među zanatima i sinonim za tihi i dugi rad anonimnih žena. Zato osećam određenu bliskost između dva telesna medija: finog ručnog rada i telesnog rada igrača. Reč je o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja nam je svima bliska – rekla je Maša Kolar, i dodala da imala sreće da radi sa izuzetnom autorskom ekipom.

Inspiracija u tradiciji i folkloru

U potrazi za kulturnim nasleđem regiona, ona inspiraciju traži u tradiciji i folkloru – od istorijskih spisa, usmene i pisane književnosti, muzike, plesova i nošnji, do narodne radinosti, poput izrade čipke.

– Želeli smo da postavimo pitanje koliko je kulturno nasleđe danas živo i koliko nam znači. U strukturi i ritmu čipke sa ostrva Pag, leži bogat izvor stvaranja, kako koreografske strukture, tako i oblikovanja njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, vokabulara i ritma, ali i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke susreću se naše vreme i tradicija – rekla je Maša Kolar.

Tena Novak Vincek je autorka originalne muzike za predstavu u kojoj, između ostalog, ima elemenata istarskog folklora.

“Čipku” će u Beogradu i Novom Sadu oživati Mao Fujita, Kanazir Marta, Krutova Ksenija, Orlić Laura, Pastorini Mićele, Patzak Tilman, Rušin Tea, Tabbouć Ali, Huerta Pardo Carlos, Matarranz Maria, Hernandez Delmar Maria, Prato Nicola i Svebor Zgurić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike