Kolekcija slika Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske 2022. godine

23.09.2020 | 13:19 >> 09:29

Autor: Redakcija 24sedam

Nakon smrti prve dame Jugoslavije, u Muzej su stigle razne njene slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Od

Copyright Profimedia

Izložba “Kolekcija slika Jovanke Broz” biće realizivana u maju 2022. godine u Galeriji Matice srpske u okviru Evropske prestonice kulture Novi Sad.

Ova postavka bila je povod za jučerašnje potpisivanje Protokola o saradnji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Muzeja Jugoslavije u Beogradu.

Protokol su potpisale upravnica Galerije dr Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Muzeja mr Neda Knežević.

Rad na ovom veoma značajnom projektu je nastavak saradnje od 10 godina dve muzejske ustanove, koje su zajednički realizovale izložbe i publikacije „Pusen i petokraka”, „Zbirka slika druga predsednika 2012″, kao i „Umetnost i vlast – Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita” 2014. godine.

Nakon smrti Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigle razne njene slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske tokom 2019. i 2020. godine.

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, biće priređena ova izložba na kojoj će, kako najavljuju iz ovih institucija, biti predstavljena dela koja govore o intimnom svetu prve dame Jugoslavije, njenom umetničkom ukusu i refleksiji vremena istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje su činile njen životni prostor.

Izložbu će pratiti srpsko/engleski katalog sa tekstovima Ane Panić, više kustoskinje Muzeja Jugoslavije i Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug