Kultni film pretočen u predstavu: "Davitelj protiv davitelja" premijerno u Ubu

23.09.2020

09:25 >> 21:11

0

Filmski scenario Nebojše Pajkića pretočen je u antologijsko ostvarenje davne 1984. godine, a za pozorišnu adaptaciju zaslužan je Duško Ašković

Kultni film pretočen u predstavu: "Davitelj protiv davitelja" premijerno u Ubu
Copyright Printscreen/Youtube

Predstava “Davitelj protiv davitelja” prema istoimenom kultnom filmu Slobodana Šijana biće izvedena u petak na velikoj sceni Doma kulture „Ub“, u produkciji pozorišta “Raša Plaović” iz Uba.

Komad će biti igran tri puta ove sedmice, prvo će danas imati pretpremijeru kao neku vrstu otvorene generalne probe za porodicu i prijatelje glumačke ekipe, u petak za goste iz sveta pozorišta, filma, medije i poslovne partnere, a u subotu prvi put za građane Uba.

Režija je poverena Dušku Aškoviću, koji je postavljao poznato delo u ovom amaterskom pozorištu još tokom proleća, ali zbog pandemije Covida 19 nije bilo izvodljivo da tada dođe do planirane premijere.

Filmski scenario Nebojše Pajkića – „Davitelj protiv davitelja“, pretočen je u antologijsko ostvarenje davne 1984. godine, a za pozorišnu adaptaciju zaslužan je upravo reditelj, koji je sa velikim entuzijazmom čitavog glumačkog ansambla realizovao drugačiju verziju poznatog teksta.

Ovo će biti prvo pozorišno izvođenje tog scenarija, a zanimljivo da je i “Dečko koji obećava” takođe iz pera Pajkića, bio realizovan pre desetak godina na sceni “Boško Buha” u Beogradu.

“Davitelj” je 80-tih godina ostavio neizbrisiv trag među jugoslovenskom, ali i svetskom publikom, a uprava pozorišta na Ubu sa tradicijom od 147 godina, donela je hrabru odluku da prvi put u istoriji srpskog pozorišta, posle 36 godina od premijere filma, to delo prenese na daske koje život znače.

– Predstava je urađena drugačije nego film, i oni koji su ga gledali, na početku će svakako prepoznati o čemu se radi, ali posle toga odlazi u sasvim drugom pravcu – objašnjava reditelj Ašković i dodaje:

– Očekujem da će publika prihvatiti ovakav pristup „Davitelju“, jer je to jedna druga kultura, u osnovi rokenrol – zaključio je reditelj nove postavke.

U originalnom filmu igrali su Taško Načić, pevač hit grupe “Idoli” – Srđan Šaper, Sonja Savić, Rahela Ferari, i naravno nenadmašan u ulozi inspektora – Nikola Simić.

Pored autentične numere „Bejbi, bejbi“ grupe „Idoli“, specijalno za predstavu su svoj pečat dali Gile iz „Električnog orgazma“, kao i Cane iz „Partibrejkersa“, koji su odobrili korišćenje muzike za predstavu.

Gile i Cane su i najavili svoj dolazak na premijeru u petak.

Filmski „Davitelj” bio je velika prekretnica u karijeri glumca Taška Načića, koji je edipovski lik Pere Mitića interpretirao na autentičan i zastrašujući način, a sada tu rolu ima glumac iz Uba – Mišel Kaplarević.

U ulozi inspektora Ognjena Strahinjića je Aleksandar Petrović, dok ostale likove igraju: Snežana Jovanović, Vanja Puletić, Aleksandar Lelićanin, Dragana Janković, Slavica Maletić, Marko Milošević, ali i Omladinska amaterska scena – Nikola Jeremić, Tijana Gođevac, Ivan Vilotijević, Jovan Simeunović, Nađa Milićević, Aleksandar Milićević, Jovana Simeunović, Janko Hadžić, Jovana Tadić, Luka Mijatović, Nevena Miličić, Ivana Vlajković i Kristina Miličić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike