Dečji kutak kulture: Jedan patuljak koji živi u zidu sobe i „sića“ iz vrtića

24.09.2020

13:56 >> 14:47

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove nedelje mališanima predstavljamo knjige Gospodin Oliver i Da li laje morski pas?

Dečji kutak kulture: Jedan patuljak koji živi u zidu sobe i „sića“ iz vrtića
deca citanje knjiga knjige - Copyright Profimedia

Sa prvim danima jeseni stižu i nove knjige za decu koje će svakako ulepšati predstojeće prohladne večeri, doneti dobru zabavu i povesti klince u čaroban svet mašte u kome će, zajedno sa junacima iz knjiga Kreativnog centra, doživeti niz zabavnih i uzbudljivih iskustava.

Knjiga „Gospodin Oliver“ autorke Dragane Mladenović, namenjena je mlađim osnovcima, a ilustrovao ju je poznati umetnik Dušan Pavlić. Glavni junak priče je patuljak koji živi u zidu sobe osmogodišnje devojčice Laure, s kojom voli da se druži i razgovara. Po zanimanju je Laurin prijatelj i smatra da je biti prijatelj najlepše zanimanje. Prema rečima autorke Dragane Mladenović, gospodin Oliver je veoma dobar, uglađen, pristojan i krajnje nenametljiv gospodin, majušna osoba koja ume da sluša, ali i da pomogne dobrom pričom i pravim savetom. Pred vama je topla priča o prijateljstvu i odrastanju, koju je autorka napisala jer veruje da je kod dece izuzetno važno razvijati prijateljski odnos ne samo prema drugim ljudima već i prema bićima koja nas okružuju, prema životinjama i biljkama, pa čak i prema patuljcima – ako verujemo da oni postoje. Na kraju knjige, gospodin Oliver zaključuje da bi bez dečjih očiju čitavi svetovi ostali nevidljivi. Ukoliko roditelji žele da zavire u te nevidljive svetove, da bolje razumeju svoju decu i sačuvaju ono najbolje u njima, potrebno je da razgovaraju s decom, da im posvećuju pažnju i ponude im što više umetnosti, smatra autorka priče.

Promo/Kreativni centar

Zbirka pesama autora Peđe Trajkovića „Da li laje morski pas?“ namenjena je uzrastu starijem od pet godina. Razigrani i veseli stihovi Peđe Trajkovića raspoređeni su u tri poglavlja – Nisam vam ja sića iz dečjeg vrtića, Baš mi prija familija i Čitajući priče karakter se stiče. Oni uzrasno prate svog malog čitaoca od prvih dana i bebeće sreće, preko vrtića, koji je „tić“ spreman za prvi let, pa sve do spoznaje da će doći i taj neverovatni dan kada će čak i vrtić da se omali i biće vreme za polazak u školu. U ovim pesmama žongliramo zvukovima i rečima Drekavci dreče, / Kmekavci kmeče, / Mukavci muču, / Gukavci guču, / Zrikavci zriču; postavljamo nemoguća pitanja u potrazi za nemogućim odgovorima: Odakle dolaze bebe?; Da li laje morski pas? i neprekidno se igramo zato što je igra najvažniji i najozbiljniji dečji posao – Što srce žudi, to igra budi, / Talasi sreće sada nas nose / Igrom rastemo dobri ljudi /

Promo/Kreativni centar

Posmatran iz dečje perspektive, svet oslikan u pesmama Peđe Trajkovića je neobično zabavno i zanimljivo mesto. To je mesto koje možemo poželeti svakom detetu zato što tu roditelji ne „roditeljaju“, / Već uspavanke pevaju / Vole nas i ljube; tu se odrasta među šarenim cvećem, na maminom dlanu i u toplom gnezdu, u krugu brojne porodice. Mesto koje smo u ovom užurbanom vremenu i svetu, gde su deca prestala da se penju po drveću i igraju na travi, polako počeli da zaboravljamo i zato je neophodno da mu se vraćamo. Ilustratorka Ana Petrović je svojim razigranim stilom doprinela da ove duhovite pesme i njihovi junaci, obični i neobični, ožive pred čitaocima.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike