Festival filmske režije LIFFE od danas u Leskovcu

25.09.2020

06:46 >> 09:34

0

Festival filmske režije LIFFE od danas u Leskovcu
Copyright Promo/Festival filmske režije LIFE

Festival filmske režije LIFFE u Leskovcu počinje danas projekcijom filma “Ime naroda” Darka Bajića i trajaće do utorka, 29. septembra, na nekoliko lokacija u samom gradu, kao i putem interneta, saopštili su organizatori.

Tokom tih pet festivalskih dana, publika će na 13. izdanju filmske smotre imati priliku premijerno da pogleda dva nova naslova, a takmičarska selekcija obuhvata 10 ostvarenja, koja će biti prikazana u Narodnom pozorištu Leskovac i Bioskopu LKC.

Drama epohe “Ime naroda” u režiji umetničkog direktora LIFFE-a Darka Bajića otvoriće festival van konkurencije u 19 sati u NP Leskovac.

Film je imao pretpremijeru tokom ovog meseca u Srpskom narodnom pozorištu Novog Sada, i svečanu premijeru na Festivalu evropskog filma Palić.

U produkciji kuće „Zillion film“ Lazara Ristovskog, uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine, to je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka, koji se borio za ćirilicu i srpski jezik.

Iste večeri od 21 sat, u bioskopu LKC na programu je makedonski film „Vrba“ Milča Mančevskog („Pre kiše“), čije središte čine priče tri Makedonke koje se bore s kontrolom nad svojim telom, tradicijom, trudnoćom i usvajanjem, a ono što im je zajedničko jeste iskrena želja i borba za materinstvo.

Drugo festivalsko veče (subota, 26. septembar) posvećeno je snažnim ljudskim pričama – „Otac“ Srdana Golubovića (19.00, NP Leskovac) i „Grudi“ crnogorske rediteljke Marije Perović.

Film „Koncentriši se, baba“ reditelja i scenariste Pjera Žalice („Gori vatra“), sa Mirom Banjac u naslovnoj ulozi, imaće srpsku premijeru u nedelju, 27. septembra u 19 sati.

Od 21 sat u bioskopu LKC na programu je eksperimentalni nezavisni film „Moj jutarnji smeh“ Marka Ðorđevića, a studentski filmovi iz Hrvatske i Slovenije na programu su od 19 sati na istoj lokaciji.

U okviru četvrte festivalske večeri, u ponedeljak, 28. septembra u 19 sati biće prikazan naslov „Sumrak u bečkom haustoru“ Mladena Ðorđevića („Made in Serbia“) u kome autor, prema romanu Darka Markova, prikazuje svet gastarbajtera u stilu stilizovanog crnog humora.

Druga premijera za srpsku publiku, osim filma Pjera Žalice, biće i slovenačko delo „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje te večeri u bioskopu LKC u 21 sat.

Iste večeri od 21 sat u bioskopu LKC biće prikazan slovenački film „Ja sam Frank“ Metoda Peveca, u kojem neočekivano ogromno nasleđe oca pokreće spor između Frenka i njegovog brata Branea, dve klasne razlike, delo u stilu britanskog autora Kena Louča.

Festival LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike