Sterijino pozorje 65. put otvoreno u Novom Sadu

28.09.2020

15:04 >> 15:03

0

Autor: Dejan Ćirić

Pozorišna smotra se ove godine održava pod sloganom Stvarnost - čudnija od mašte

Sterijino pozorje 65. put otvoreno u Novom Sadu
Copyright SNP Wikimedia/Dennis Jarvis

Besedom glumice Branke Petrić „Ja sam živeo, očigledno da sam još živ i sigurno ću i dalje živeti“, u ime Jovana Sterije Popovića, otvoreno je 65. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Glumci stižu i pristižu, a vidim, na našu radost, da ste pristigli i vi, draga publiko, znači Pozorje može da počne“, poručila je sinoć Branka Petrić na startu pozorišne smotre, koje se održava pod sloganom „Stvarnost – čudnija od mašte“.

Međunarodni pozorišni festival domaće drame bio je odložen zbog pandemije, jer svake godine tradicionalno počinje u maju. Glavni program je otvorila predstava “Smederevo 1941”, autorski projekat rediteljke Ane Đorđević, u produkciji SNP-a, o stradanju glumaca u Drugom svetskom ratu. Pozorje je danas nastavljeno otvaranjem izložbe “Scena, maska, kostim, lutka” i uručenjem nagrada u gornjem foajeu scene “Pera Dobrinović” SNP-a, kao i okruglim stolom o spomenutoj predstavi “Smederevo 1941”. U podne je na Kamernoj sceni SNP-a održano javno čitanje radova studenata dramaturgije Akademije umetnosti Novi Sad. Danas će u glavnoj takmičarskoj selekciji biti odigrana predstava “Kretanje” u režiji Jovane Tomić (Bitef teatar), na sceni u Novosadskom pozorištu (Ujvideki szinhaz), i “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište/ OPENS), na kamernoj sceni SNP-a.

Branka Petrić ATAImages

U konkurenciji za nagrade su i sledeće predstave: “Za sve je kriv Gustav” Kokana Mladenovića (Deže Kostolanji, Subotica), “Semper idem” Đorđa Lebovića, u režiji i dramatizaciji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), “Radnička hronika” Petra Mihajlovića, u režiji Veljka Mićunovića (NP Subotica), “Maratonci trče počasni krug” Dušana Kovačevića, u režiji Paolo Mađelija (Mađar sinhaz, Budimpešta) i “Lepa Brena prodžekt” grupe autora (Bitef teatar), u režiji Vladimira Aleksića. U žiriju su Almir Bašović, kao predsednik i članovi – Igor Burić, Jelena Mijović, Željko Hubač i Robert Lenard. Pozorje će trajati do 4. oktobra, kada će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ Abdulaha Sidrana, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, „Kamernog teatra 55“ iz Sarajeva.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike