Ako korona dozvoli, Bemus se otvara 1. novembra

07.10.2020

12:09 >> 10:35

0

Autor: Dejan Ćirić

Ako epidemioliška situacija dozvoli, 52. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič, 1. novembra u

Ako korona dozvoli, Bemus se otvara 1. novembra
Copyright Zubin Mehta i Beogradska filharmonija/ATA Images

Bojan Suđić, dirigent i umetnički direktor Bemusa naglašava da je kompletan program festivala bio pripremljen još početkom marta, ali da suzbijanje pandemije virusa Covid 19 nije otvaralo prostor da se taj program predstavi ljubiteljima kvalitetne muzike.

– Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd, ako to epidemiloške okolnosti dozvole. Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dođe u i odsvira Koncert br. 1 za klavir u C -duru Ludviga Van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere – kaže Suđić, koji veruje da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta, ali vrsne muzičare i orkestre iz Srbije.

On je uveren da je program Bemusa raznovrtsan i da će različiti poštovaoci kvalitetne muzike biti u prilici da pronađu nešto za sebe za vreme trajanja festivala.

– Jedan od najvećih svetskih tenora Hoze Kura na Bemus dolazi takođe iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS- a, ansambla Madlenianuma, a Big Bend RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu – ističe Suđić, napominjući da će svi koncerti biti održani u sali Kolarčeve zadužbine, osim jednog posebnog događaja u pozorištu Madlenianum.

ATA Images

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl napominje da će se Bemus održati ako situacija sa suzbijanjem pandemije Covid 19 bude slična današnjoj, u odnosu na širenje zaraze.

– Popularno rečeno, ako u novembru budemo imali brojke u odnosu na Covid 19 kao što je to slučaj u poslednjih nekoliko dana, održaćemo Bemus. Kolarac je manja sala u odnosu na mnoge druge i nema mesta za veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru – kazao je Karl i dodao da svi moramo da budemo spremni i za nepovoljni scenario oko održavanja festivala. Kako kaže, sugerisao je Odboru festivala i Cebefu, kao organizatoru Bemusa, da se ugovorno pripreme za taj nepovoljni scenario i da postoji klauzula u ugovorima o višoj sili, što je svakako u ovom slučaju nepovoljna epidemiološka situacija.

ATA Images

– Imamo izuzetan program festivala. Ako ne uspemo da ga održimo u novembru zbog epidemiloške situacije, održaćemo ga sledeće godine. Bemus nema opterećenje takmičarskog programa, tako da može da se održi i sledeće godine – kazao je Karl.

Njega raduje činjenica da su svi iz organizacije stali iza sveobuhvatnog programa Bemusa koji predstavlja stepenicu više u odnosu na prošlogodišnje izdanje festivala.

– Prošle godine smo započeli revitalizaciju Bemusa. Sada imamo program koji postaje mesto okupljanja po više osnova u odnosu na našu, regionalnu i evropsku muzičku scenu – kazao je Karl.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike