Mikser festival ove godine diše „Kiseonik“

07.10.2020

05:40 >> 13:10

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival Mikser simboličnog naziva Kiseonik, u Zornića kući u Barajevu otvoriće u četvrtak, 8. oktobra, Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije i Frans

Mikser festival ove godine diše „Kiseonik“
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Na bini „Kiseonik“ govoriće se o solidarnim društvima i potencijalu da naši stariji sugrađani (p)ostanu aktivni učesnici svih društvenih tokova i svojim znanjima i iskstvima doprinose zajednici.

Jedna od tema Mikserovih panela biće i „koliko su urbane sredine u kojima živimo i radimo, prilagođene potrebama žena, ali i svih drugih senzitivnih grupa. Razmatraće se i veza filnatropije i cirkularne ekonomije.

U okviru programa Miksera biće razmatrano pitanje naše spomeničke prakse i kulture sećanja – koje to vrednosti naše društvo stavlja na pijedestal kao poruku novim generacijama o nama sada i ovde.

Bina „Krug“ baviće se problemom ograničenih resursa naspram neograničenih potreba ljudi, eko-dizajnom kao pravim putem ka cirkularnoj ekonomiji, evropskom zelenom praksom i zakonodavstvom kojem i Srbija mora da se prilagodi u procesu priključivanje EU.

Kao i uvek, Mikser nastoji da znanja koja steknemo tokom godine, pretoči u praktično iskustvo, pa će se ove godine održati niz radionica na kojima će učestvovati i pobednici konkursa „BlackBox“ koji će na licu mesta podići zajednički spomenik. Oni će imati priliku da razgovaraju i sarađuju sa eminentnim umetnicima Markom Lađušićem i Radošem Antonijevićem.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Mladi novinari razgovaraće sa urednicima najuglednijih medijskih kuća kod nas, kako bi stekli uvid u funkcionisanje medija, ali i urednicima osvestili potrebe i stremljenja generacije novinara koje dolaze.

Radionica OsnaŽene za „novu normalnost“ povezaće žene koje su se tokom pandemije susrele sa poteškoćama i izazovima, kako bi zajedno kreirale rešenja za budućnost i nastali stres transformisale u snagu.

Posetioci Miksera Imaće prilike da vide prototipove koje su, u saradnji sa vodećim proizvođačima nameštaja u regionu, kreirali mladi dizajneri, nadahnuti idejom cirkularnosti. Jedna od tema panela biće i međunarodna saradnja Made IN koja je spojila dizajnere i zanatlije iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Njihova rešenja podstaknuta su dehumanizovanom, masovnom proizvodnjom zbog koje se gase male majstorske radionice, ali takođe, uništavaju našu životnu sredinu.

Cilj ovogodišnjeg Mikserovog ThinkThank-a je susret eksperata, aktivista, entuzijasta i umetnika najrazličitijih profila kako bismo zajedno ukazali na blisku povezanost ekoloških tema sa pitanjima socijalne pravde i potrebu da bolju, zdraviju i kvalitetniju budućnost ostvarimo ko-kreacijom stručnjaka i posvećenih pojedinaca iz najrazličitijih oblasti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike