Srpski filmovi i omaž Makavejevu i Mileni Dravić na festivalu u Kini

09.10.2020

10:46 >> 14:49

0

Ostvarenje Oaza u režiji Ivana Ikića, nedavno premijerno prikazano i nagrađeno u Veneciji, naći se u trci za nagradu Roberto Roselini u gradu Pinjao

Srpski filmovi i omaž Makavejevu i Mileni Dravić na festivalu u Kini
Copyright Profimedia/ATA Images/Antonio Ahel

Na ovogodišnjem, četvrtom izdanju Međunarodnog filmskog festivala “Pritajeni tigar, skriveni zmaj” u kineskom gradu Pinjao, koji će se održati od 10. do 19. oktobra, srpski filmovi i srpski autori biće višestruko zastupljeni.

Film “Oaza” u režiji Ivana Ikića, nedavno premijerno prikazan i nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, imaće u Aziji premijeru i naći se u trci za nagradu “Roberto Roselini”.

Na festivalu će biti priređena i retrospektiva klasičnih srpskih filmova pod nazivom “Novi jugoslovenski film – Srpski novi film” u okviru koje će biti prikazano devet filmova nastalih tokom 60-ih godina prošlog veka.

Program čine ostvarenja: “Dvoje” Aleksandra Saše Petrovića, “Kapi, vode, ratnici” Vojislava Kokana Rakonjca, Živojina Pavlovića i Marka Babca, “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva, “Devojka” Mladomira Puriše Ðorđevića, “Tri” Aleksandra Saše Petrovića, “Povratak” Živojina Pavlovića, “San” Mladomira Puriše Ðorđevića, “Praznik” Ðorđa Kadijevića i “Nevinost bez zaštite” Dušana Makavejeva.

Filmove Makavejeva najaviće inserti iz njegovog televizijskog filma “Rupa u dusi”, a posebno je sačinjena posveta glumici Mileni Dravić, kroz video-album njenih fotografija i poemu koju je o glumici napisao slavni reditelj. Dizajn postera za retrospektivu nadahnut je njegovim filmom “Čovek nije tica”.

Promo / FCS

Filmski centar Srbije je na poziv Džije Džang-Kea, osnivača festivala i poznatog reditelja i scenariste, priredio ovu retrospektivu, a koncept i izbor filmova sačinili su umetnički direktori Marko Miler i Miroljub Vučković.

– Važna dela iz korpusa srpskog filma nisu bila dostupna više od dve decenije zato što su jugoslovenski studiji i produkcijske kuće koji su ih proizveli prestali da postoje. Filmski centar Srbije i Jugoslovenska konteka restaurirali su neke od klasika i mi ćemo ih sa ponosom prikazati u Pinjau… Naša retrospektiva će biti događaj od međunarodnog značaja – kazao je Miler.

Svoje filmove će predstaviti reditelji Puriša Ðorđević i Ðorđe Kadijević, a o ostalim će govoriti učesnici, saradnici i svedoci uključeni u njihov nastanak: Boro Drašković (predstavlja filmove Aleksandra Petrovića), Mihajlo Ilić predstavlja Kino klub Beograd – izvorište talenata novog srpskog filma i ostvarenja “Kapi, vode, ratnici” i “Povratak”.

Retrospektiva “Novi jugoslovenski film – Srpski novi film” je projekat na kome Međunarodni filmski festival “Pritajeni tigar, skriveni zmaj” i Filmski centar Srbije rade protekle dve godine.

Podršku ovom projektu su pružili Jugoslovenska kinoteka, Delta video i Filmski centar Sarajevo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike