Serija “Jugoslovenka”, istorijsko-ljubavna priča puna intriga, počinje večeras

13.10.2020

15:15 >> 09:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijerno emitovanje serije zakazano je za večeras na TV Pink, a naslovnu numeru Mili bože, otpevao je ženski sastav Hurricane

Serija “Jugoslovenka”, istorijsko-ljubavna priča puna intriga, počinje večeras
Copyright Promo/Jelena Simonović

Podsetimo, priča “Jugoslovenke” počinje u avgustu 1916. godine, u veoma teškom periodu srpske istorije – zemlja je okupirana, podeljena između Austro-Ugarske i Bugarske koje sprovode teror nad srpskim stanovništvom, dok je srpska vojska u Grčkoj, nakon povlačenja preko Albanije. Sve to stvorilo je izuzetno napetu političku situaciju: odnosi između dela oficira s jedne, i Vlade i Dvora s druge strane, krajnje su zategnuti. Istorijski deo priče prati rasplet tih odnosa, koji će kulminirati hapšenjem grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, iza čega će uslediti takozvani “Solunski process” u kojem će veliki broj oficira i ostalih zaverenika biti osuđeno na smrt ili dugogodišnju robiju. Priča dalje prati događaje na frontu, ulogu srpske vojske u proboju Solunskog fronta te situaciju nakon oslobođenja zemlje – stvaranje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca, pa sve do smrti kralja Petra I Karađorđevića 1921. godine, kada se završava jedna era u vladavini dinastije Karađorđević, ali i celokupnoj srpskoj istoriji.

Jana Ilić Promo/Jelena Simonović

U središtu dela priče koja je plod autorove mašte su porodice Pavlović i Ristić, koje simbolizuju dva pola srpskog društva te epohe. Pavlovići su stara beogradska porodica, ugledna i nekada imućna, u kojoj su se osnovne vrednosti, čast i poštenje, prenosile s generacije na generaciju i predstavljale osnovu njihovog života, poslovanja i uopšte ophođenja. Kao takvi, predstavljaju vrstu koja pripada nekim prošlim vremenima, polako izumire i ne snalazi se u novim okolnostima u kojima se poslovni uspesi baziraju na korupciji, zakulisnim igrama i političkim vezama – okruženje u kojem se Ristići snalaze kao ribe u vodi.

Dragan Vujić Vujke Promo/Jelena Simonović

Glavne uloge tumače: Jovana Milovanović, Jana Ilić, Ivana Dudić, Dragan Vujić Vujke, Zoran Pajić, Dušan Kaličanin, Slaviša Čurović, Mihajlo Jovanović, Lepomir Ivković, Daniel Kovačević, Srđan Karanović, Branko Đurić, Nina Grahovac i mnogi drugi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike