Rusija bojkotuje dodelu Oskara: Nikita Mihalkov izričit

28.09.2022 | 11:01

Autor: Dejan Ćirić

„Deluje mi da odabir filma koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče postojanje Rusije jednostavno nema smisla“, izjavio je reditelj

Copyright Profimedia

Rusija ove godine neće kandidovati svoje filmove za Oskara, što je prvi put da ta zemlja bojkotuje najprestižniju nagradu u svetu kinematografije još od pada Sovjetskog saveza.

"Predsedništvo Filmske akademije u Rusiji odlučilo je da ne nominuje nacionalni film za nagradu Oskar američke Akademije filmskih umetnosti i nauka 2022. godine", saopštila je ta institucija u ponedeljak.

Predsednik komisije za nominovanje filmova za Oskara Pavel Čukrej najavio je juče da podnosi ostavku i naveo da je odluka o bojkotu doneta iza njegovih leđa.

Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File)
 

"Vođstvo Filmske akademije Rusije jednostrano je odlučilo da ne nominuje ruski film za Oskara", napisao je Čukrej u pismu, koje je prenela agencija Tass.

Nikita Mihalkov koji predvodi Rusko udruženje filmskih stvaralaca, i čiji je film "Sunčanica" iz 2014. godine bio u konkurenciji za nagradu, već je izjavljivao za Tass da "Rusija nema šta da dobije od učešća u ovogodišnjim Oskarima", predlažući da se za zemlje iz bivšeg Sovjetskog Saveza osmisli nova ekvivalentna nagrada.

- Deluje mi da odabir filma koji će predstavljati Rusiju u zemlji koja trenutno poriče postojanje Rusije jednostavno nema smisla - rekao je on.

Nikita Mihalkov / Profimedia
 

Prethodna dva ruska ostvarenja nominovana za Oskara u kategoriji najbolji strani film bili su "Levijatan" i "Bez ljubavi" reditelja Andreja Zvjaginceva. Oba filma bavila su se političkim problemima u toj zemlji uključujući i korupciju, zbog čega su izazvali brojne polemike u Moskvi.

Rat u Ukrajini dodatno je podelio kulturnu scenu u Rusiji, a mnogi istaknuti reditelji su emigrirali, piše Gardijan, prenosi Euronews. Među njima su i Kantemir Balagov i Kira Kovalenko koji su 2019. i 2021. kandidovali svoje filmove za Oskara.

Profimedia
 

Rusija je takođe stavila na poternicu Vitalija Manskog, jednog od najpoznatijih reditelja dokumentarnih filmova u zemlji zbog antiratnih stavova.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam