Muzej savremene umetnosti proslavlja 55 godina od osnivanja

19.10.2020

10:36 >> 14:54

0

Autor: Mona Cukić

Tim povodom biće besplatan ulaz za sve koji ponesu sa sobom fotografije, anegdote, pesme i slične uspomene koje ih vezuju za ovu ustanovu

Muzej savremene umetnosti proslavlja 55 godina od osnivanja
Copyright ATA Images

Muzej savremene umetnosti u Beogradu sutra će obeležiti 55 godina od osnivanja, a tim povodom će od 21. do 28. oktobra biti besplatan ulaz za sve koji ponesu sa sobom fotografije, anegdote, pesme i slične uspomene koje ih vezuju za ovu ustanovu.

– Pozivamo našu vernu publiku da sa nama podeli svoja sećanja na Muzej. Besplatan ulaz će imati svi koji sa sobom ponesu fotografije, anegdote, pesme i slične uspomene koje ih vezuju za Muzej savremene umetnosti. Isti predmeti će biti istaknuti na panou, koji će biti postavljen pored Knjige utisaka u lobiju Muzeja. U Knjigu utisaka posetioci mogu upisati neku priču o tome na koji način pamte Muzej, kako je neka izložba ostavila poseban utisak na njihov život, ili o prijateljstvima koja su nastala prilikom posete Muzeju – napisali su iz MSU.
Posetioci će moći tokom te nedelje da besplatno pogledaju trenutno postavljenu izložbu “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019”.

ATA Images

Kao dodatni program, u sredu 21. oktobra, u 18 časova je autorsko vođenje kroz tu postavku, a vode je autorke dr Rajka Bošković i Žaklina Ratković. Izložba akvizicija predstavlja uvid u jednu od najznačajnijih delatnosti muzeja, strategije i politike otkupa umetničkih dela od 1900. do danas koje su sprovođene poslednjih dvadeset i pet godina u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Povod za nastanak izložbe je i činjenica da se u ovom periodu muzejski fond uvećao za preko 1.400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti. Dela su nabavljana planski, putem otkupa sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju, preko poklona umetnika ili njihovih naslednika, ali takođe i neposrednim kontaktima sa samim umetnicima čiji su radovi ključni za razumevanje i sagledavanje tokova savremene umetnosti.

ATA images/Antonio Ahel

– Iz današnje perspektive ovaj umetnički fond se pozicionira kao jedan od relevantnijih za izučavanje i izlaganje umetnosti srpskog i jugoslovenskog prostora i tako poprima širi međunarodni značaj. Prateći širok dijapazon različitih jezičkih specifičnosti, kao i raznovrsnih fenomena prisutnih u umetnosti od početka dvadesetog veka do danas, izložba je koncipirana u četrnaest tematsko-problemskih celina. Centralnu postavku u zgradi Muzeja čini trinaest celina: Muzej u muzeju, Postulati modernizma, Društvo –Politika –Umetnost, Skulptura kao izraz suštine bića, Skulptura–Objekat Instalacija, Ekspresivna površina / Izlazak u prostor, Simina 9a, U pukotinama političke prošlosti, Dihotomije modernizma, Unutra / Spolja, Lično / Javno, Obnova subjektivnosti i Aporije savremene scene, dok je četrnaesta celina Kroz portret postavljena u prostoru Galerije-Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića – objašanjavaju iz muzeja. Autori koncepcije izložbe su mr Mišela Blanuša, dr Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković. Kustos izložbene celine u Galeriji-Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića: Miroslav Karić.

ATA Images

Prateći program izložbe obuhvata autorska vođenja, razgovore sa umetnicima, predavanja, radionice Dečijeg i Omladinskog kluba i drugo.
Istovremeno sa Autorskim vođenjem jedna od najmlađih posetilaca, ujedno i polaznica Dečijeg kluba MSUB Vera Jovančević (6) će slikati uživo u Muzeju.

– Molimo vas sam da imate razumevanja da zbog trenutne situacije sa Covid-19 pandemijom u Muzeju može boraviti istovremeno najviše do 30 osoba, kao i da je prilikom posete Muzeju obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance u razmaku od minimum dva metra između dvoje posetilaca. Pri ulasku u zgradu obavezna je dezinfekcija ruku i beskontaktno merenje telesne temperature – poručili su organizatori.

Zainteresovani za vođenje su obavezni da se prethodno prijave na e-mail adresu [email protected] do utorka, 20. oktobra do 12 časova.

Foto;24sedam/ Goran Sivački

Muzej savremene umetnosti je otvoren 20. oktobra 1965. sa prvom stalnom postavkom umetničkih dela koja su do tada otkupljena za zbirku. Među njima su bila remek dela poput “Pijane lađe” Save Šumanovića, “Devojčice u kolicima” Jovana Bijelića, “Vile na Hvaru” Petra Dobrovića i mnogih drugih.

Na dan otvaranja Muzejski fond čini oko 3. 000 dela (slika, tapiserija, skulptura, objekata, crteža, grafika).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike