Vreme im ne može ništa: Revija kultnih domaćih filmova u Kombank dvorani

19.10.2020

11:52 >> 19:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 22. do 28. oktobra biće prikazano 14 naslova različitih žanrova, za sve generacije

Vreme im ne može ništa: Revija kultnih domaćih filmova u Kombank dvorani
Copyright Film "Tito i ja" Promo/IMBD

Filmski vremeplov se nastavlja! Posle „Drive in“ bioskopa na Adi, gde su tokom letnjih meseci prikazani neki od najgledanijih domaćih filmova iz riznice bogate srpske kinematografije, kultne domaće filmove u digitalizovanoj verziji, ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju i na velikom platnu Kombank dvorane.

Publika će moći da  se podseti nekih od najgledanijih filmovi iz 60-ih, 70-ih, 80-ih, 90-ih, ali sa početka aktuelnog veka: „Kako je propao rokenrol“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“,  „Mi nismo anđeli“, „Oktoberfest“, „Zaboravljeni“, „Balkan Ekspres“, „Tito i ja“, „“Ljubav i moda, „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Majstori, majstori“, „Valter brani Sarajevo“, „Skupljači perja“, „Miris dunja“, „Mlad i zdrav kao ruža“.

Komedija, sa elementima drame „Tito i ja“, reditelja i scenariste Gorana Markovića iz 1992. godine važi za jedan od najgledanijih filmova u modernoj istoriji srpskog filma, a na repertoaru Kombank Dvorane naći će se  28.oktobra. Dobitnik je dve nagrade na „San Sebastian“ internacionalnom festivalu filma, a prati svima dobro poznatu priču desetogodišnjeg dečaka Zorana koji prolazi kroz niz smešnih i konfuznih situacija tokom perioda vrhunca kulta Maršala Tita pedesetih godina prošlog veka.

Film “Tito i ja” Promo/IMBD

Čuvenog dečaka tumači Dimitrije Vojnov, dok ostatak ekipe čine legende srpskog filma Lazar Ristovski, Predrag Miki Manojlović, Anica Dobra, Vojislav Voja Brajović, Olivera Marković, Bogdan Diklić, Rade Marković, Dragan Nikolić , Vesna Trivalić i drugi.

Podsetićemo se i komedije iz 1998. godine, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, koja će biti prikazana 23. oktobra.

Na spomen nezaboravne „domaćice“, prva asocijacija su autentične uloge Dubravke Mijatović (Nadica) i Srđana Todorovića (Lane), ali projekcija na otvorenom, u petak, podsetiće gledaoce i na izvanredne filmske role Mirjane Karanović u ulozi direktorke, Milorada Mandića Mande kao Terze, Gorana Radakovića koji je u filmu tumačio Momu, Gorice Popović kao tetke, Marka Janketića u komediji poznatog kao „Mali“ i drugih.

Film “Tri palme za dve bitange i ribicu” Promo/IMBD

Radnja filma, smeštena u 1993. godinu sa svim pratećim pojavama – hiperinflacijom i sveopštim srozavanjem, grana se u mnoštvo sitnih epizoda, od kojih svaka oslikava duh tog vremena kroz koje su žitelji Srbije prolazili. Milan spava na splavu svog drugara, slikara Terze, i njegove slike prodaje novopečenoj eliti. Moma je njegov drugi prijatelj, čuvar trezora u privatnoj banci „Futura“, koju drži poslovna „srpska majka“. Preko puta banke, Nadica zarađuje za život uzdisanjem preko vruće telefonske linije. Dva drugara i njihova ljubimica smišljaju lukav plan kako da opljačkaju „bankarku“ i dočepaju se zabačenog ostrva sa divnom klimom i palmama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike