Nazavisnost na filmu: "Indie Belgrade" u Domu omladine

24.12.2020

09:32 >> 11:06

0

U okviru trodnevnog festivala biće prikazana nagrađivana ostvarenja i pokrenute teme o tome kakvi su uslovi rada u ovom trenutku za sve one koji se bave kinem

Nazavisnost na filmu: "Indie Belgrade" u Domu omladine
Copyright Promo / Dom omladine

Festival američkog nezavisnog filma “Indie Belgrade” šesti put će biti realizovan od 25. do 27. decembra u Domu omladine Beograda (DOB).

Na programu će biti dva filma od reditelja koji su već nagrađeni na ovom festivalu – prošlogodišnji gost Bob Bajington i Vejn Roberts, gost iz 2017. godine, i oba autora će se obratiti publici putem video linka uživo, nakon projekcije svojih filmova.

Osim dva filma, biće održana i tribina “Lice i naličje američkog nezavisnog filma”, prvog dana festivala u petak, od 18 sati, o značaju, vitalnosti i širokom uticaju američke nezavisne produkcije. Tribinu će pratiti inserti iz kultnog filma Džona Kasavetisa “Lica” (1968).

Sledećeg dana, 26. decembra od 18 časova, u sali “Amerikana” na programu će biti film “Neko me gore tamo voli” Boba Bajngtona. U pitanju je komedija o muškarcu, njegovom najboljem prijatelju, ženi koju obojica obožavaju i životu koji im prolazi pred očima, a igraju – Kejt Pulson, Nik Oferman, Džes Viksler i Stefani Hant.

Bob Bajington, Promo / Stanislav Milojkovic

Reditelj Bajington, iz Ostina u Teksasu, kao nezavisni autor poznat je svetskoj filmskoj javnosti – od “SXSW” festivala u Teksasu, do Travers Siti festivala i podrške reditelja Majkla Mura i Ričarda Linklejtera.

Trećeg i poslednjeg dana festivala biće prikazan naslov “Kejti kaže zbogom” Vejna Robertsa takođe u “Amerikani” od 18 sati. Ta drama prati život 17-godišnje konobarice Kejti iz šoferskog svratišta u Arizoni, koja ima svoju mračnu tajnu kako sakupiti novac za odlazak u San Francisko, ali u jednom trenutku, tu tajnu će saznati svi. U glavnim ulogama su Olivija Kuk, Kristofer Abot i Džim Beluši.

Pročitajte još

Film je obišao mnoge festivale kao što su Toronto, Roterdam, Taipei, Florida, i osvajao brojne nagrade.

Reditelj Roberts, odrastao na Aljasci, a sada živi u Bruklinu,nakon umetničke srednje škole u Njujorku gde je diplomirao istoriju filma i filozofiju, upustio se u rediteljski univerzum i debituje upravo ovim filmom “Kejti kaže zbogom”, koji je domaća publika gledala na ovom festivalu 2017. godine.

Vejn Roberts, Promo / Stanislav Milojkovic

Već svojim prvim ostvarenjem autor uspeva da otvori vrata za svoj sledeći film “Profesor” sa Džonijem Depom.

Nakon projekcije, direkcija festivala će razgovarati sa njim onlajn o tome kako mu je ovaj nezavisni i mali film otvorio vrata velikih studija, šta za njega znači biti nezavisnost u filmu, kakvi su mu budući planovi i projekti.

Takođe će biti pokrenute teme – kakvi su uslovi rada u ovom trenutku dok traje pandemija za sve one koji se bave filmom u Americi, bilo da rade u okviru velikih studija, ili se bore sa skromnim i malim budžetima u okviru nezavisnih produkcija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike