Zavirite u svet kultnog crtaća: Postanite sugrađanin Profesora Baltazara

21.10.2020

09:22 >> 12:21

0

Omiljenom dečjem junaku posvećena je izložba koja na zabavan i interaktivan način priča o njegovim dogodovštinama, ali i o važnosti tog animiranog serija

Zavirite u svet kultnog crtaća: Postanite sugrađanin Profesora Baltazara
Copyright Printscreen / Youtube

Izložba posvećena Profesoru Baltazaru, junaku crtanih filmova koji je osvojio mnoga dečja srca, biće otvorena u Rijeci 24. oktobra u Muzeju moderne i savremene umetnosti, u okviru programa Evropska prestonica kulture, za koji se sprema i Novi Sad.

– Neobičnom naučniku koji je osvojio srca miliona dece u SFRJ trebalo je naći neobično mesto za život i zato su njegovi autori kao model za grad u kome će živeti i smišljati neobične izume izabrali upravo Rijeku – navodi se na sajtu Muzeja i precizira da je upravo iz tog razloga naziv izložbe “51000 Balthazargrad”.

Postavka na atraktivan, zabavan i interaktivan način priča priču o nastanku profesora Baltazara, o njegovim dogodovštinama, ali i o važnosti tog animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo. Prostor izložbe podeljen je na Svemir, More, Rijeku i Grad, te predstavlja minijaturni prikaz sveta iz istoimenog crtaća.

Printscreen / Youtube

– Dolazak s mora preko reke u grad naglašava sličnost Baltazargrada i Rijeke, te poziva goste da na barem jedan dan postanu Baltazarovi sugrađani – navode iz muzeja. Postavka izložbe “51000 Balthazargrad” prilagođena je i deci i odraslima, a prolazak kroz sve epizode Profesora, ohrabruje igru, ali i učenje.

Ovaj, sada već kultni crtani sniman je od 1967. do 1978. u Zagreb filmu, a sastoji se od 59 epizoda u trajanju od pet do 10 minuta, i do danas je ostao najuspešniji projekat Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom naučniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rešava probleme svojih sugrađana ime je dao Pavao Štalter.

lzložba će biti otvorena naredna tri meseca i to u okviru programa Evropske prestonice kulture, navodi se sa sajtu Muzeja, uz ocenu da će to biti najveća izložba posvećena Profesoru Baltazaru ikada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike