Šta nam je važno? Neobična izložba o kontroverznim delima

16.08.2022 | 10:30

Autor: Bojana Bačić

Bilo da je reč o arhitekturi, običajima ili zanatima svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost

Copyright Ana Jermolaeva, Leninopad, 2016, prikaz izložbe, Kerstin Engholm galerija, Foto Stefan Lux

Izložba „Šta nam je važno!“ koja se bavi različitim pogledima na kulturno nasleđe biće predstavljena u Entnografskom muzeju u Beču od 9. septembra do 30. oktobra, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Bilo da su umetnička dela, arhitektura, običaji ili zanati u pitanju svako društvo se definiše i kroz svoju kulturnu prošlost.

Mišljenja o tome šta se danas naziva kulturnim nasleđem se razlikuju i izazivaju kontroverze.

Jedan od primera je debata oko spomenika gradonačelniku Beča s početka 20. veka Karlu Lugeru poznatom po antisemitskoj politici.

Grafiti intervencija „Schande, Schande, Schande“ na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021-22
 

Spomenik je podignut 1926. godine i nalazi se na trgu Karla Lugera u Beču. Tokom 2020. i 2021. godine sve intezivnije se tražilo uklanjanje spomenika i preimenovanje trga, a na spomeniku su ispisani grafiti „sramota“ (nem. „Schande).

Izložba okuplja 18 umetničkih pozicija koje postavljaju pitanja o kulturnom nasleđu i doprinose ponovnom pregovaranju oko definisanja istog.

U pitanju je uzoran, nereprezentativan izbor pozicija koje menjaju, ističu i kritikuju društvene vrednosti i otvaraju prostor za diskusiju.

Grafiti intervencija „Schande, Schande, Schande“ na spomeniku Karlu Lugeru u Beču, 2021-22
 

Radovi daju predloge šta se smatra dostojnim očuvanja, uspostavljaju aktuelne konflikte, radikalno subjektiviraju nasleđe i rasvetljavaju takozvano teško nasleđe. To uključuje fašističko nasleđe, pljačku umetničkih dela i kolonijalizam.

Kulturno nasleđe više ne određuje tradicija, o njemu se mora iznova pregovarati, ako želi da bude što inkluzivnije i da na taj način formira identitet.

Među umetnicima koji učestvuju u izložbi su Muhamet Ali Baš, Rikarda Dencer, Karola Dertnig, Gregor Eldarb, Vasilena Gankovska, Andres Ramierz Gavirija, Nilbar Gureš i mnogi drugi.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam