Prti Bee Gee za 24sedam pred spektakl na EXIT-u: Verovatno će se Moskri pojaviti u svitanje, da zajedno zapevamo koju...

23.06.2022

18:01

0

Čuveni sastav nastupiće na Petrovaradinskoj tvrđavi u drugog dana EXIT festivala, 8. jula i proslaviti 22 godine izuzetne rep karijere

Prti Bee Gee za 24sedam pred spektakl na EXIT-u: Verovatno će se Moskri pojaviti u svitanje, da zajedno zapevamo koju...
Prti Bee Gee - Copyright Promo/24sedam

Vreme prolazi, menja se kultura slušanja muzike, stvaraju se novi žanrovi, kompjuterizacija ulazi u sve pore, ali oni ostaju zauvek pravi, iskreni, inovativni na svoj način i pomeraju granice repa.

Od 2000. godine pa sve do danas, Prti Bee Gee je uvek bio u samom vrhu ovog žanra, a 2005. se dogodila stvar koja je zauvek promenila karijere i živote članova... Prerana smrt trećeg, neizostavnog "šrafa" - Davora Bobića Moskrija.

Uprkos najgorem udarcu, Mikri i Eufrat istrajali su na najbolji mogući način. Godinu kasnije došao je album "Moskri", posle čega je usledilo još pet remek-dela, a poslednji u nizu je "Pet+1" koji je sa pravom među najslušanijima u regionu u 2021 i 2022.

Čuveni sastav nastupiće na Petrovaradinskoj tvrđavi u drugog dana EXIT festivala, 8. jula, a o samom koncertu i mnogim drugim temama porazgovarali smo sa Nikolom Jarnevićem (Eufratom) i Nikolom Jelićem (Mikrijem).
 

Čestitke na više od dve decenije izuzetne karijere u srpskom repu. Kako gledate na odziv publike s početka u poređenju sa današnjim vremenom i u čemu se razlikuje?

- Pre svega hvala na pohvalama i podršci koju nam pružate već dugi niz godina. Publika naša je šarenolika, različitog uzrasta, koja podržava i prepoznaje kultnu veličinu benda i ostaje joj verna bez obzira kakav poredak vreme donosi.

EXIT je festival na kom su mnogi naučili i zavoleli vašu muziku. Koliko vam sam događaj znači, a koliko činjenica da ste među najvećim zvezdama festivala?

- EXIT u našim srcima je uvek imao posebnu poziciju jer smo mi generacija koja je taj festival posećivala, pratila i iščekivala od samih početaka tako da svaki angažman na istom predstavlja i veliku čast za nas.

Promo/EXIT Photo Team
 

Nedavno ste promovisali novi album koji je imao odziv velikih razmera i pre same promocije. S obzirom na neosporan kvalitet i želje publike, kada može da se očekuje još stvari ili idete na duži, zasluženi letnji odmor?

- Nadamo se dobrom zdravlju i mirnom moru kroz životni tok, a materijali novi, pesme, spotovi, koncerti... Sigurno neće izostati.

Diskografija:

 

"Grejtest hits" (2002)
"Moskri 77-05" (2006)
"Tačno u pre podne" (2007)
"Bez šečera" (2011)
"Petarda" (2016)
"Pet+1" (2021)

Kako gledate na današnju rep scenu i ko je od novijih muzičara na putu da stvori neki novi "Prti Bee Gee"?


- Rep scena je nikada jača sa pregršt izvođača, stilova, podžanrova i svakako je činjenica da je hip hop, rep izražavanje postalo vodeći format izražavanja kroz audio sferu. A što se tiče novih izvođača koji postižu uspehe, rade hitove, grade ime su svakako sveprisutni. Novi Prti Bee Gee se neće nikada ponovo pojaviti, jer ni posle Majkl Džeksona nema novog niti istog, niti treba da ga bude.

Šta vidite kao najveću prednost današnjeg iskonskog repa i kako se odupreti novijem talasu koji se predstavlja kao takav, a zapravo to nije?

- "Iskonski rep" kako ga nazvaste po nekom našem utisku ima besmrtnu vrednost u poređenju sa trendi fuzijama koje su nekako listopadnog trajanja, a da li se treba odupirati... Pa, to je već individualno pitanje koje zahteva i takve odgovore.

Koje vam je omiljeno mesto na festivalu i gde volite da provodite slobodno vreme na tvrđavi?


- Oduvek nas je spokojstvo, miroljubivost i tolerancija rege stejdža privlačila i zadržavala.

Da li smatrate duo Bigru i Paja Kratak, koji mentorišete poslednjih godina, kao sastav koji će poput vas napraviti veliku karijeru u budućnosti?

- Apsolutno, dvojac je već u ovom trenutku senzacija nove generacije i svakako bi red bio i nama kao očinskom bendu velika čast da se i oni pojave na EXIT festivalu.

Tvorci i voditelji emisije "Emsiklopedija"

Eufrat i Mikri (Nikola Jarnević i Nikola Jelić) od juna 2021. vode emisiju "Emsiklopedija" na radiju Beograd 202.

Na čiji ćete nastup definitivno otići na ovogodišnjem Egzitu?

- Pored sopstvenog nastupa i nastupa nam kolega sa domaće rep scene, sigurno će to biti koncert legendi poput Sepulture i "The Exploited"

Koga ćemo od gostiju koje smete da otkrijete videti na vašem nastupu?

- Verovatno će se Moskri pojaviti u svitanje, da zajedno zapevamo koju...

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike