Novi repertoar Sale srpskog filma: Ova ostvarenja ne treba propustiti

29.10.2020

18:16 >> 12:06

0

Od 29. oktobra, tokom sedam dana, ljubitelje sedme umetnosti očekuje zanimljiv i raznovrstan repertoar

Novi repertoar Sale srpskog filma: Ova ostvarenja ne treba propustiti
Copyright Promo

Nedavno pokrenuta sala “Srpskog filma” u Kombank Dvorani od sutra ima novi repertoar koji se menja na svakih nedelju dana, te će posetioci moći da pogledaju “Zlogonje”, “Ti imaš noć” i “4 godine u 10 minuta”…

Tako se program i kreira po ustaljenom konceptu – jedan srpski celovečernji igrani film, jedna manjinska srpska koprodukcija i jedan srpski dugometražni dokumentarac.

Svi pomenuti filmovi su nastali uz podršku Filmskog centra Srbije.

Zloganje

Bajkoviti film za decu „Zlogonje“ Raška Miljkovića prati priču o Jovanu i Milici, 10-godišnjacima koji se upoznaju kada Milica iznenada stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica polako uspeva da se probije.

U proizvodnji kuće “Akcija produkcija” film je nastao prema knjizi „O dugmetu i sreći” Jasminke Petrović, dok glavne role glume deca Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti.

Ti imaš noć

Drama „Ti imaš noć” Ivana Salatića započinje pričom o Sanji koja se, nakon što je napustila brod na kojem radi, zatiče u lučkom gradu Mediterana. Odatle odlazi natrag kući, vraćajući se poznatim ulicama u kojima polako nestaje sve što je volela.

Promo

Uloge tumače Momo Pićurić, Luka Petrone, Ivana Vuković, Jasna Ðuričić, Boris Isaković i Marko Štibohar.

Film je premijerno prikazan u zvaničnom programu Venecijanskog filmskog festivala, a nastao je kao crnogorsko-srpska koprodukcija.

4 godine u 10 minuta

Ostvarenje neobičnog naziva „4 godine u 10 minuta” dobitnik je nagrade za najbolji srpski dokumentarni film na međunarodnom festivalu Beldocs. Nakon svetske premijere i nagrade na festivalu “Visions du Reel” u Nionu (Švajcarska), prikazan je i na velikom broju drugih festivala širom sveta.

U pitanju je eksperimentalni arhivski dokumentarac o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Pančevca Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije bili osnova za film.

Promo

Na kasetama koje su 17 godina skupljale prašinu otkriva se zagonetni filmski material – vanzemaljski pejzaži, zastrašujući momenti i san o avanturi. Scenarista i reditelj je Mladen Kovačević, a film je nastao u okviru kuće Horopter Film Production, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike