Filmski centar i Srpska pravoslavna crkva potpisali protokol o saradnji

29.10.2020

09:29 >> 12:05

0

Cilj je zajednička podrška i promocija kulturnih vrednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim delima

Filmski centar i Srpska pravoslavna crkva potpisali protokol o saradnji
Copyright Promo / Maja Medić

Filmski centar Srbije i Srpska pravoslavna crkva potpisali su protokol o saradnji, sa ciljem zajedničke podrške i promocije kulturnih vrednosti, duhovnosti i tradicije sadržanih u kinematografskim delima koja su podržana od strane FCS, očuvanja kulturnog nasleđa, savremenog kulturnog stvaralaštva i očuvanja pravoslavne duhovne baštine.

Ovim protokolom se projektima olakšava pristup i korišćenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara kojima raspolaže Srpska pravoslavna crkva, a koji su neophodni za njihovu realizaciju. Filmski centar Srbije će razmatrati zahteve za korišćenje dobara SPC i potom ih prosleđivati Patrijaršijskoj upravnoj kancelariji.

– Filmski centar Srbije prepoznaje potrebe domaće kinematografije, a i želju Srpske pravoslavne crkve da na najbolji način pomogne u stvaranju filmova koji ostaju kao trajna kulturna i umetnička dobra narednim generacijama. Ovaj sporazum, kao i pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve prema domaćim ostvarenjima, smatramo jako bitnim – kaže Gordan Matić, direktor FCS.

On je istakao da se ovakav protokol po prvi put realizuje u našoj kinematografiji.

– Verujemo da će on značiti domaćoj filmskog sceni, da lakše pristupi realizaciji filmova koji imaju ovakve potrebe. To je još jedna u nizu aktivnosti kojom Filmski centar olakšava put u stvaranju dobrih filmova – zaključuje Matić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike