Vasil Hadžimanov i Matija Dedić na Džez festivalu u Pančevu

31.10.2020

15:47 >> 09:49

0

U nastavku druge večeri će nastupiti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga Fulsome X

Vasil Hadžimanov i Matija Dedić na Džez festivalu u Pančevu
Copyright Vasil Hadžimanov i Matija Dedić Promo/PJF

Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala ove godine će se održati uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva. Publika će moći besplatno da sluša koncerte šest internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela. Ulaz na sve nastupe biće besplatan, uz prethodno preuzimanje karata.

Druge festivalske večeri, 6. novembra u 19 časova, nastupiće duo renomiranih džez pijanista sa ovih prostora – Vasil Hadžimanov i Matija Dedić. Njih dvojica su nastupili prvi put zajedno na Liburnia Jazz Festivalu pre četiri godine – uz pratnju ritam sekcije, a potom i na koncertima sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić, gde su se našli u instrumentalnom fokusu. Na mestu prvog susreta u Opatiji, prošle su godine ponovo zasvirali zajedno kao duo, a sada će u ovom formatu prvi put nastupiti pred publikom u Srbiji, na Pančevačkom džez festivalu.

– Fokusiraćemo se na naš autorski rad – i Matija i ja imamo dovoljno materijala za jedan takav nastup. Sviraćemo numere iz našeg čitavog opusa, otkad se bavimo muzikom – kaže Hadžimanov, najavljući jedan od koncerata kakve domaća publika nije često u prilici da vidi.

U nastavku večeri, u 20.30 časova će nastupiti internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“. Još kao mladić ovaj saksofonista je bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza. Pored muzičara sa matične scene, saradnici su mu bili i američki velikani Linda Sharrock i Jamaaladeen Tacuma, a svirao je i u postavama legendarne Carle Bley. Od osamdesetih paralelno gradi i bendlidersku karijeru.

Promo / PJF

Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Ricku Iannaconeu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija. Ovaj autor je stvarao u duhu „harmolodije“ koju je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih razvio fri-džez pionir Ornette Coleman, neobičnim spajanjem slobodnog džeza i fanka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike