Prvi put u Srbiji: Izložba “Storyboard” u Srećnoj galeriji SKC

01.11.2020

08:01 >> 15:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedinstvena umetnička postavka biće izložena do 13. novembra

Prvi put u Srbiji: Izložba “Storyboard” u Srećnoj galeriji SKC
Copyright Promo/Tod Carter

U Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu, u toku je zanimljiva i neobična izložba pod nazivom “Storyboard” autorke Marije Ristić, posvećena popularnoj sedmoj umetnosti i televizijsko – reklamnoj industriji.

Autorski projekat istoričarke umetnosti sadrži izložbu i video prezentacije izabranih kreativnih radova u igranim i animiranim filmovima, kao i prezentacije samih stripova, koje liče na posebnu tehniku i veštinu zvanu „storyboard“. Posetilac ima na raspolaganju ispunjene zidove tabli strip estetike i stilizacije mnogih autora na internacionalnom nivou, gde je teško izdvojiti koji radovi izazivaju najviše pažnje.

Promo/Rastko Ćirić

Inače, „storyboard“ (tabla za priču), predstavlja najuočljivije mesto susreta stripa i filma kao likovno – narativnog jezika. Za razliku od stripa, ova umetnička forma ne zahteva do kraja sprovedenu razgovetnost u pripovedanju i ne obraća se publici, nego filmskoj ekipi. Direktor fotografije i reditelj najbolje komuniciraju putem storiborda. Međutim, od izuzetnog značaja služi producentima, snimateljima i scenografima, koji koriguju ili prate vizuelizovani scenario. U tom smislu, moguća definicija storiborda bila bi – grafički vizuelizovana „priča“ buduće ekranizacije određenog scenarija.

Izložba „Storyboard“ se prvi put organizuje u Srbiji, u okviru poznatog ciklusa Srećne galerije – “Strip i ilustracija”, a može se pratiti i u virtuelnoj formi albuma preko Facebook stranice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike