Zdravo, brate: Izložba posvećena fotografu Srđanu Sulejmanoviću Sukiju

04.11.2020

10:22 >> 16:15

0

Bio je zvanični fotograf Formule 1, a pored toga je slikao i sve važne sportske događaje u svetu

Zdravo, brate: Izložba posvećena fotografu Srđanu Sulejmanoviću Sukiju
Copyright Printscreen/Facebook

Izložba fotografija “Zdravo, brate” nedavno preminulog fotografa Srđana Sulejmanovića Sukija, koji je važio za jednog od najboljih sportskih fotografa u Evropi, biće otvorena sutra u beogradskoj galeriji “Progres”.

Sulejmanović je bio zvanični fotograf Formule 1, a pored toga je slikao i sve važne sportske događaje u svetu.

Kako prepričavaju njegovi saradnici, Srđan je bio ne samo dobar čovek i fotograf, nego i legenda svakog sportskog događaja, a sve kolege, bez obzira na to iz koje zemlje su dolazile, naučio je da pozdravljaju sa “Zdravo, brate”, pa je zato i izložba tako nazvana.

Printscreen

Na otvaranju će biti prikazan kratak intervju, a glumac Svetislav Goncić pročitaće poruku jednog od njegovih kolega i saradnika.

– Brate moj, samo je mali broj prijatelja i kolega kao što si ti. Svaki put kada si nekom poklonio svoje srce, postajao si njegov pravi brat – hvala ti što si nas tako bogato darivao, kako svojim prijateljstvom, tako i svojim fotografijama. Volim te! Zauvek! Tvoj Kai – napisao je njegov kolega iz Rojtersa Kai Fafenbah.

Dobitnik je više nagrada, među kojima je i nagrada Sport prize in the 10th Editor and Publisher Photos of the Year Contest.

Srđan Sulejmanović je rođen u Beogradu 1967. godine, a fotografijom je počeo da se bavi krajem osamdesetih.

Agenciji EPA pridružio se 1993. godine, od kada je pokrivao mnogobrojne događaje – rat na prostoru bivše SFRJ, rat u Iraku, aktivnosti pape, Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i druge sportske događaje širom sveta.

Preminuo je u septembru 2020, u 53. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike