Osam filmova na prvom Merlinka Classics festivalu

05.11.2020

12:36 >> 13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će biti održan od 12. do 15. novembra u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke

Osam filmova na prvom Merlinka Classics festivalu
Copyright Promo/Jugoslovenska kinoteka

U okviru festivalskog programa biti prikazano osam filmova koji su ostavili dubok trag na queer kinematografiju. Reč je o festivalu nastalom u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim queer filmovima, koji su doprineli tome da danas postoje filmovi i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe.

Ovogodišnje izdanje otvoriće filmovi Milana Jelića koji je svojim radom omogućio veliku vidljivost queer senzibiliteta u jugoslovenskom filmu. Tako će prve festivalske večeri, u četvrtak, 12. novembra od 18 sati biti prikazani njegovi filmovi „Bubašinter“ i „Špijun na štiklama“ (20.30h).

U petak 13. novembra u 18 sati, druge festivalske večeri, održaće se projekcija nemačkog filma „Mihael“. Od 20.30 iste večeri na programu je američki film reditelja Vilijama Fridkina „Momci iz benda“. Rimejk ovog filma nedavno je objavljen u produkciji Netfliksa.

Treće festivalske večeri, u subotu, 14. novembra od 18 sati, biće prikazan film „Moj život u ružičastom“ Alena Berlinera. Nakon toga, od 20.30 uslediće projekcija kultnog američkog dokumentarnog filma „Pariz u plamenu“ Dženi Livingston.

Završne večeri Merlinka Classics festivala, u nedelju 15. novembra od 18.00 na programu je francusko-italijanski film „Kavez za ludake“.

Poslednji film u okviru festivalskog programa je francusko-belgijska koprodukcija „Leto“ rediteljke Katrin Korsini, koji će biti prikazan od 20.30.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike