"Nick Cave - Idiot Prayer" otvorio Slobodnu zonu

06.11.2020 | 08:49 >> 14:42

Autor: Redakcija 24sedam

Direktor Rajko Petrović je pre projekcije napomenuo da se u kontekstu takozvane nove realnosti solo koncert u praznoj sali u Londonu savršeno uklapa u osećan

Copyright Nik Kejv / Printscreen

Svetskom bioskopskom premijerom koncertnog dokumentarca “Nick Cave – Idiot Prayer” o nesvakidašnjem nastupu Nika Kejva u praznoj Aleksandra palati u Londonu, sinoć je u Kombank dvorani počeo Filmski festival Slobodna zona.

Do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, kao i onlajn, biće prikazano 70 igranih i dokumentarnih filmova u dva takmičarska i prateća programa. Film “Nick Cave – Idiot Prayer” jedan je od šest naslova koji će biti prikazani samo u bioskopima, dok će ostali biti dostupni i na platformi kinokauč.com.

Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Na velikom platnu biće prikazani i “Ovo je moja zemlja”, “Ponoćni putnik”, “Nikad, retko, ponekad, uvek”, “Kopač” i “O jednoj mladosti”.

Direktor Slobodne zone Rajko Petrović je pre projekcije napomenuo da se u kontekstu takozvane “nove realnosti” solo koncert u praznoj sali u Londonu savršeno uklapa u osećanja koja su zavladala svetom usled ove pandemije.

– Uprkos svemu ove godine smo pripremili nikada bogatiji takmičarski i prateći program i još jednom dali ne mali doprinos tezi iracionalnosti balkanskih naroda. Drago nam je što će poštovaoci festivala širom Srbije biti u mogućnosti da se priključe projekcijama preko platforme – kazao je Petrović.

Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Uz međunarodni takmičarski program, čija je selektorka i ove godine Branka Pavlović, te regionalni takmičarski program Horizonti Balkana, čiji je selektor Igor Bakrač, program 16. Slobodne zone obuhvata i programe Ženska linija, 14 plus (namenjen srednjoškolcima) i EU – zona promena, a od ove godine i novi program Green Zone, posvećen ekologiji i odnosu prema životnoj sredini.

Jedna selekcija se 40 godina posle smrti Josipa Broza Tita iz različitih perspektiva bavi njegovom zaostavštinom. Festival su otvorili aktivisti pokreta “Odbranimo reke Stare planine”.

Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Kratki dokumentarni filmovi nastali na radionicama Dokufesta u Prizrenu biće prikazani u programu Future is Here, a program U fokusu predstaviće u Jugoslovenskoj kinoteci stvaralaštvo reditelja Pjetra Marčela, sa kojim će biti održan onlajn razgovor nakon projekcije njegovog filma “Martin Eden”.

U skladu sa epidemiološkim merama, smanjen je broj posetilaca u bioskopskim dvoranama.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug