Svet pod lancima nečovečnosti: Izložba ratnih slika Srbije u Drugom svetskom ratu

09.11.2020

15:37 >> 10:46

0

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Požarevac Jasmine Nikolić, postavka u Galeriji Doma vojske svedoči i podseća na vreme nehumanosti, poniženja i

Svet pod lancima nečovečnosti: Izložba ratnih slika Srbije u Drugom svetskom ratu
Copyright Tanjug/ Ministarstvo Odbrane

Galerija Doma Vojske Srbije će sa izložbom “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945″ učestvovati na ovogodišnjoj manifestaciji “Muzeji za 10” koja se održava od sutra do 15. novembra pod sloganom “Muzeji za jednakost: raznolikost i inkluzija”.

Izložba je priređena povodom obeležavanja 75 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a na njenom priređivanju radila je grupa autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja i Medija centra „Odbrana”.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane

U saopštenju Ministarstva odbrane se ukazuje da autori izložbenom postavkom u Velikoj i Maloj galeriji Doma VS u Beogradu ukazuju na neke od najznačajnijih događaja iz oslobodilačke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Autori su Jasmina Nikolić, Marijana Mraović, Nataša Milošević Dulić i Dragana Miloradović, uz muzeološku postavku Vuka Obradovića i umetničku Jelene Knežević.

Izložbu čine dve glavne tematske celine – „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu – okupacija” i „Borba za oslobođenje Srbije 1941-1945. godine i saradnja NOVJ sa Crvenom armijom”. Deo izložbe je i elektronska/virtuelna prezentacija arhivskih fotografija, dokumenata, muzejskih predmeta i umetničkih izložbenih eksponata.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane

Deo izložbe čini „Propagandna umetnost u decenijama posle rata” gde je izloženo 13 umetničkih slika i vajarskih dela iz Umetničke zbirke Doma Vojske Srbije u Beogradu. Reč je o tematski angažovanim radovima umetnika koji su stvarali posle Drugog svetskog rata, kao što su Ðorđe Andrejević Kun, Angelina Gatalica, Dušan Gaković, Nandor Glid, Stevan Dukić, Oto Logo, Mira Sandić, Sava Sandić, Milan Četnik i Aranka Mojak.

Izložba „Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu, 1941-1945″ otvorena je u Velikoj i Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu do 15. novembra od 11 do 19 časova.

Tanjug/ Ministarstvo Odbrane

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Požarevac Jasmine Nikolić, postavka svedoči i podseća na vreme kada je svet bio pod lancima nečovečnosti, nehumanosti, poniženja i destrukcije – na vreme Drugog svetskog rata.

– Priređena je s namerom da istoričarima koji se bore protiv revizije istorije Drugog svetskog rata ponude dokaze koji mogu doprineti zaustavljanju krivotvorenja činjenica, ali i da odaju priznanje doprinosu savezničke Crvene armije pobedi antihitlerovske koalicije – navela je Nikolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike