Akrobacije u vazduhu, žongliranje, vatra: Počinje Cirkobalkana!

09.11.2020

10:24 >> 15:51

0

Boreći se protiv predrasuda i klišea, devastiranja kulture, neuvažavanja umetnosti, njene slobode i dela, želimo da ponudimo drugu (pravu) stranu cirkusa, p

Akrobacije u vazduhu, žongliranje, vatra: Počinje Cirkobalkana!
Copyright Promo / Cirkobalkana

Festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana”, jedini takve vrste u regionu, počinje danas u klubu Dragstor predstavom “Nestabilan” francuske kompanije Les Hommes penchés.

Umetnik Nikola Friso koristi tehniku akrobacija na kineskoj šipci na inovativan način, pretvarajući je u nestabilan objekat. Baveći se problemom krhkosti i nepredvidivosti umetnika i sveta oko njega, tema predstave je danas aktuelnija nego 2018. godine, kada je premijerno izvedena, navode organizatori.

Kako su istakli, festival će trajati do 14. novembra u Beogradu, stavljajući u centar pažnje veliku nepoznanicu (cirkuske) budućnosti, ali i budućnost samih umetnika, kao i njihovu borbu za bolje sutra. Zbog pandemije virusa korona, prepoznatljivi cirkuski šator neće biti pozornica, već je program organizovan u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, KC Magacin u Kraljevića Marka i u klubu Drugstor.

– Uprkos koroni, boreći se protiv predrasuda i klišea, devastiranja kulture, neuvažavanja umetnosti, njene slobode i dela, želimo da ponudimo drugu (pravu) stranu cirkusa. Želimo da ponudimo raznovrstan i izazovan program pun autentičnog izraza i umetničkih inovacija, nešto što savremenom cirkusu kao transdisciplinarnoj umetničkoj formi daje nešto suštinsko, nešto novo, lično i upečatljivo. Cirkuski eksperiment koji svojom slobodom, veštinom i komunikativnošću sa publikom izaziva poštovanje, iznenađuje i čudi, stvara nemir – najavljuju iz Cirkobalkane.

U sklopu manifestacije biće održana i druga Noć cirkusa, koju udruženje Cirkusfera realizuje u saradnji sa evropskom mrežom za razvoj cirkuske i ulične umetnosti Cirkostrada i Circusnext platformom. Osim predstava, program “Cirkobalkane” donosi i priliku regionalnim umetnicima da uče i napreduju kroz edukativne radionice koje drže gosti predavači, a ovoga puta predviđene su tri koje se bave žongliranjem, vazdušnim akrobacijama i akrobatskim plesom.

Promo / Cirkobalkana

Za sutra 10. novembra u CZKD najavljene su dve prezentacije radova u nastajanju – prva je “Duga igra” u izvođenju trupe OLGA iz Španije, koja propituje pitanje identieta “milenijumske generacije” žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni. Biće predstavljen i rad u nastajanju “Samo kosti” Amerikanke sa prebivalištem u Stokholmu Marine Čeri, koja svoj solo, koristeći kontorziju i akrobatski ples, opisuje kao mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija.

Na istom mestu 11. novembra biće predstavljena domaća produkcija koja broji dva performansa. Performans “Nula”, kojim je otvoren Bitef Prolog u septembru, nastao eksperimentisanjem predmetima, zvukom i pokretom, u koprodukciji sa Bitefom. Kretanjem između poznatog i neizvesnog, umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans.

Treće festivalske večeri biće izveden i vatreni performans “Omaje” u produkciji novosadske grupe Ludifiko, u kojem umetnice veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije Omaja, stvarajući vizuelnu iluziju svojim telima i vatrenim mandalama.

U Bitef teatru 12. novembra biće izvedena nesvakidašnja eksperimentalna žonglerska predstava “Jedan hitac” kompanije Protokol, koja gradi odnos sa prostorom u kojem se izvodi, dozvoljavajući da menja dinamiku igranja, pa je svako izvođenje jedinstveno.

Poslednja u nizu francuskih predstava na osmoj “Cirkobalkani” je “Pomirenje” duo kolektiva Martin na plaži koja je na programu 13. novembra u Bitef teatru. “Pomirenje” je performans žonglera i fotografa zasnovan na putovanju koje su umetnici proživeli zajedno kroz Jugoistočnu Evropu.

Festival će 14. novembra u CZKD zatvoriti “Otvorena pozornica” – dinamični cirkuski maraton, kada će akteri lokalne cirkuske scene, uz pokojeg gosta, imati priliku da predstave autorske performanse u kratkoj formi. To je veče koje već godinama unazad nosi epitet najposećenijeg i najzabavnijeg programa, a ovoga puta, kako su najavili organizatori, pripremljen je “uvrnuti koncept uličnog semafora usmeren da vozače, čitaj gledaoce, istrese iz gaća”.

 

 

Festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” osnovale su 2013. godine zagrebačka trupa Cirkorama i beogradska Cirkusfera, u želji da se regionalnoj publici predstave novi trendovi te umetničke forme na međunarodnom planu, te da se kroz nastupe i edukaciju podrži rad domaćih umetnika, ali i da se stvori plodno tlo za razvoj kritičkog mišljenja javnosti o toj oblasti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike