Završena Slobodna zona: Danas filmovi na bis!

11.11.2020

13:19 >> 14:58

0

Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je ostvarenju Nikad, retko, ponekad, uvek američke rediteljke Elize Hitman

Završena Slobodna zona: Danas filmovi na bis!
Copyright Tanjug / Tara Radovanović

Projekcijom filma „Telo ne laže“ i dodelom nagrada sinoć je svečano završen 16. Filmski festival Slobodna zona, a u Dvorani Kulturnog centra danas će biti održan “Bis”, te će biti prikazani  filmovi “Insajder” (17h), “Gagarin” (19h) i “Epicentro” (21h).

Ovi naslovi su dostupni i na onlajn platformi KinoKauč, koja je prvi put za 16 godina postojanja, ove godine uvedena zbog pandemije.

Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je ostvarenju „Nikad, retko, ponekad, uvek“ američke rediteljke Elize Hitman.

– Iz ovogodišnje raznovrsne selekcije, međunarodni žiri je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju Elize Hitman zbog njegovog jedinstvenog i produbljenog iskustva, koje se zasniva na neverovatnom osećaju za detalje i delikatnom pripovedanju. Film predstavlja izuzetno vešt izraz saosećanja i hrabrosti i podstiče nas da se emotivno unesemo u njega. Besprekorna izvedba Sidni Flanigan u glavnoj ulozi dodatno osnažuje mogućnost za poistovećivanjem sa zbivanjima u ovom filmu – stoji u obrazloženju žirija koji su činili producentkinja Karla Fote, rediteljka Mina Ðukić i docentkinja Fakulteta dramskih umetnosti Vanja Šibalić.

Nagrada za najbolje angažovano ostvarenje dodeljena je grčkom filmu „Kopač“ Georgisa Grigorakisa, zahvaljujući žiriju Regionalnog programa “Horizonti Balkana” koji su činili rediteljka Ivana Mladenović, producentkinja Jelena Mitrović i reditelj Mladen Kovačević.

– Nagrađujemo ovaj film zbog posebnih sposobnosti autora da unese nežnost u žanr vesterna. Film govori o borbi protiv kompanija koje uništavaju šume, ali takođe govori o ocu i sinu koji, iako je zemlja blatnjava pod njima, moraju da kopaju da bi prevazišli problem – naveo je žiri.

Reditelj se obratio publici putem video linka, a i ceo autorski tim pozdravio je publiku Slobodne zone.

– Zahvalan sam što je moj film u ovim okolnostima našao put do publike i žao nam je što nismo sa vama da proslavimo ovu pobedu – izjavio je Grigorakis.

Festival je ove godine okupio veći broj filmova koji su upečatljivi kako po temama kojima se bave, tako i po žanrovima, formama i kvalitetu. Nagradu za najbolji film u “14+” selekciji je dobio film „Krvne veze“ danske rediteljke Dženet Nodal, a Human Rights priznanje u regionalnoj selekciji “Horizonti Balkana” dobio je film „Akasa, moj dom“.

– Kao brižan pogled na život romske zajednice, „Akasa“ je složen film o odrastanju, o generacijskom jazu, o unutrašnjoj borbi porodice da se prilagodi, ali još više o neuspehu društva spremnog da olako oduzme ono što ne odobrava, a ima tako malo da ponudi. Intiman posmatrački film u kome protagonisti nesebično dele svoju svakodnevicu sa publikom, ne nudi jednostavne odgovore, ne bira stranu, već inspiriše empatiju i razumevanje različitosti kome moderno društvo mora da teži – stoji u obrazloženju.

Reditelj ovog filma Radu Čorničuk takođe se obratio publici putem video zapisa i zahvalio se na nagradi koju je posvetio porodici Enake – glavnim akterima tog filma.

Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji „Horizonti Balkana“ dobio je film „O jednoj mladosti“ autora Ivana Ramljaka.

– Zbog sećanja, zbog obećanja prijatelju, sa neizmernom snagom, autor se vraća u svoju mladost i donosi nam film kome nije bilo suđeno da se dogodi. Marku i Ivanu, za divne fotografije i režiju punu ljubavi – zapisao je žiri.

Reditelj Ramljak javio se iz Zagreba i takođe zahvalio na nagradi i izjavio da se nada da će uskoro moći da se druži sa publikom u Beogradu. Nagradu publike osvojio je film „U slavu kraljici“ dve rediteljke, Tatije Škirtladze i Ane Hazaradze.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike