Mocart za kraj: Beogradska filharmonija večeras zatvara Bemus

13.11.2020

07:03 >> 18:31

0

Autor: M. Cukić

Izvor: Tanjug

U Kolarčevoj zadužbini orkestrom će dirigovati čuveni Hans Graf

Mocart za kraj: Beogradska filharmonija večeras zatvara Bemus
Promo / BF / Marko Đoković

Beogradska filharmonija će večeras od 20 časova svečano zatvoriti 52. BEMUS u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada će orkestar uz čuvenog dirigenta Hansa Grafa izvesti dela Volfganga Amadeusa Mocarta.

Koncertni program otvara uvertira „Figarova ženidba“, a zatim slede dve simfonije, u „A – duru K 201“ i „De – duru K 504“ poznata kao „Praška simfonija“. Filharmonija je pripremila repertoar sastavljen isključivo od Mocartovih kompozicija.

Hans Graf, dirigent i nekadašnji muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra, takođe je bio muzički direktor Orkestra Mocarteum Salcburg, Baskijskog nacionalnog orkestra, Filharmonije iz Kalgarija i Nacionalnog orkestra Akviten iz Bordoa. Graf je dirigovao i orkestrima u Klivlendu, Njujorku, Filadelfiji, Los Anđelesu, San Francisku, Sent Luisu,… a dugu saradnju ostvario je i sa Simfonijskim orkestrom u Bostonu.

Promo / Bemus

U Evropi, Graf je predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski koncertgebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmoniju, Londonski simfonijski orkestar, Kraljevsku filharmoniju i Hale orkestar.

Često je nastupao na važnim evropskim festivalima tipa – Salcburg, Eks-an-Provans, Mađo muzikale, zatim u Bečkoj državnoj operi i operskim kućama u Minhenu, Parizu, Rimu i Cirihu.

PROČITAJTE JOŠ: Savršen spoj: Muzika Beogradske filharmonije u Galeriji Matice srpske

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti