Tragična sudbina devojčice koja je inspirisala Nabokova za čuveni roman: Priča o pravoj "Loliti"

26.12.2021

18:01

0

Seli je bila u zatočeništvu skoro dve godine pre nego što je jedan od komšija primetio da se devojčica čudno ponaša

Tragična sudbina devojčice koja je inspirisala Nabokova za čuveni roman: Priča o pravoj "Loliti"
profimedia-0340162379 - Copyright Film "Lolita"/Profimedia

Priča koja je verovatno inspirisala Vladimira Nabokova da napiše kontroverzni roman “Lolita” 1955. godine bila je priča o Florens Seli Horner, koja je imala 11 godina kada ju je oteo pedofil, a zatim držao u zatočeništvu naredne dve godine. Sve je počelo 1948.

Na nagovor školskih drugova, Seli je ukrala svesku iz lokalne prodavnice u Kamdenu, gradu u američkoj državi Nju Džersi. Čovek ju je uhvatio u krađi i rekao joj da je u nevolji jer je agent FBI.

Bio je to mehaničar Frenk La Sal (50), osuđeni silovatelj.

Seli se uplašila njegovih reči i poverovala mu je. Pustio ju je kući. Bila je srećna što je nije uhapsio, a majci i starijoj sestri ništa nije rekla da ih ne bi uznemirila.

Ali, to nije bio kraj njihovih susreta.

La Sal je pronašao školu u koju je Seli išla i mesec dana nakon njihovog prvog susreta sačekao ju je ispred ulaza. Naterao ju je da kaže majci da je otac njene školske drugarice vodi na izlet na plažu, što je ona i uradila.

Poveo ju je sa sobom. Selili su se po celoj zemlji. Ponegde bi je upisao u školu i rekao da mu je to ćerka.

Roman "Lolita"/Profimedia
 

Seli je bila u zatočeništvu skoro dve godine pre nego što je jedan od komšija primetio da se devojčica čudno ponaša. Pomogao joj je da pobegne od La Sala 22. marta 1950. godine.

Naime, dok je La Sal išao da traži posao tog dana, Seli je sve ispričala svom komšiji. Dao joj je telefon da pozove stariju sestru. Dobila je njenog muža koji je potom pozvao FBI.

La Sal je uhapšen, a Seli je rekla sudu da ju je svakodnevno silovao i zlostavljao.

Frenk je tokom suđenja tvrdio da je on njen otac, ali Selin otac je umro kada je ona imala samo šest godina. Silovatelj je osuđen na 30 do 35 godina zatvora.

Nekoliko godina nakon što je pobegla od svog nasilnika, Seli je poginula u saobraćajnoj nesreći. Auto u kome se nalazila udario je u zadnji deo kamiona. Imala je samo 15 godina.

Kritičar Aleksandar Dolinjin rekao je 2005. da je moguće da su Seli i La Sal bili inspiracija za likove Hamberta Hamberta i Lolite u čuvenom romanu.

Vladimir Nabokov/Profimedia
 

Nabokov je napisao novelu “Čarobnjak” 1939. (skoro deset godina pre Seline otmice), priču o sredovečnom draguljaru koji postaje opsednut devojkom (12). Uspeva da oženi njenu teško bolesnu majku, a posle njene smrti dobija starateljstvo nad devojkom. Vodi je na odmor i usput staje u otrcani provincijski hotel gde se prijavljuju kao otac i ćerka. Novela je bila skica za roman “Lolita”, ali postoji mogućnost da je Seli delimično postala i inspiracija.

Nabokov je u svakom slučaju bio upoznat sa kidnapovanjem devojčice Seli jer u 33. poglavlju „Lolite“ stoji: “Da li sam možda napravio Loli ono što je Frenk La Sal napravio od Seli Horner?”.

Po čuvenom romanu snimljena su dva filma. U onom iz 1962. godine koji je režirao Stenli Kjubrik igraju Džejms Mejson,  Šeli Vinters, Piter Selers i Sju Lajon, dok je verziju iz 1997. režirao Adrijan Lin, koji je glavne uloge poverio Džeremiju Ajronsu i Melani Grifit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: headliner.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike