Ženska banda: Ukrale dva dijamanta vredna 16,5 miliona evra!

17.11.2020

19:02 >> 12:09

0

Srpkinje i Rumunke se terete za krađe u Kanu i Barseloni. Tom prilikom nisu koristile nasilje, već su do dragulja dolazile uz pomoć dobro osmišljene prevare

Ženska banda: Ukrale dva dijamanta vredna 16,5 miliona evra!
Copyright Foto: Profimedia

Pet žena među kojima su i Srpkinje uhapšene su u Francuskoj zbog sumnje da su u u Kanu ukrali dijamant vredan četiri i po miliona evra! Ova opasna međunarodna banda tereti se i za krađu u Španiji, kada je nestao dijamant vredan 12 miliona evra!

Bandu su ugavnom činile žene iz Srbije i Rumunije, a pomagala su im i dvojica muškaraca kojima su takođe stavljene lisice na ruke. Sumnja se da im je sedište bilo u Francuskoj odakle su harale po Evropi već duži period, kao i to da ova dva dijamanta vredna više od 16 miliona evra nisu jedino što su otele.

Foto: Pixabay

Prilikom pljački osumnjičene su se predstavljale kao kupci skupog nakita. Tom prilikom nisu koristile nasilje, već dobro osmišljenu prevaru.

– Zakazivale su sastanke i pretvarale se da žele da kupe dragulje, a onda bi pravi dijamant zamenili lažnim – navodi britanski portal “The Times”.

Pročitajte još: Bukti rat u podzemlju: Za dva meseca ubijeno četvoro, jedan ranjen, a troje „progutao mrak“

Državno tužilaštvo u gradu Nensiju, na istoku Francuske, saopštilo je da su svi osumnjičeni starosti između 26 i 53 godine, mahom srpske i rumunske nacionalnosti. Pored krađe, terete se i za organizovanje opasne kriminalne organizacije. Posle hapšenja svima je određen pritvor.

Inače, ova banda je bila pod prismotrom policije od juna ove godina, posle krađe dijamanta vrednog 12 miliona evra u Barseloni u Španiji.

Kako je banda varala prodavce dragulja?

Pripadnici ove grupe zakazali bi sastanak s prodavcima dragulja u privatnom izložbenom prostoru i pravili se da su zainteresovani za kupovinu. Prodavci bi im davali nakit u kutiji da bi pogledali “robu”, a zatim bi one, koristeći nepažnju prodavca, vratile drugu kutiju s lažnim draguljem, koja izgleda identično kao i originalna. Prodavcu bi rekli da ipak nisu zainteresovane za kupovinu i odlazile sa pravim draguljem.

Povezani sa Rumunom koji je ukrao nakit vredan 5,2 miliona evra

Veruje se da je ova banda povezana sa Rumunom Georgom Ploskarom koji je uhapšen 2017. u Francuskoj zbog krađe dijamanta vrednog 5,2 miliona evra. On je ukrao nakit koji je bio u vlasništvu libansko-italijanskog milijardera Favaza Gruosija. Pljačka je izvršena na identičan način, zakazivanjem sastanka i zamenom kutija. Rumun je pljačku izveo sa dvojicom srpskih državljana čiji identitet nikada nije utvrđen. On je zadržao jedan prsten i dijamant koji je pokušao da proda kupcima iz Izraela, a ostalo je dao Srbima.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike