Ko je Vlada Srce čije je telo nađeno u Kragujevcu

29.11.2021

12:06 >> 12:31

2

Poslednjih godina imao je problema u poslu, a poslastičarnica "Srce“ prodata je drugom vlasniku

Ko je Vlada Srce čije je telo nađeno u Kragujevcu
Printscreen/Facebook/

Vladislav Avramović, vlasnik prve savremene poslastičarnice u Kragujevcu,  pronađen je mrtav u svom lokalu u centru grada.

Njegovo beživotno telo jutros je navodno videla devojka koja se zove Mira, a gradom se širi priča da je prethodnu noć popio veliku količinu lekova.

Avramović je bio poznat po nadimku Vlada Srce, i vlasnik čuvene poslastičarnice koja je imala više od 60 vrsta sladoleda kombinovanih sa voćem i prelivima. Rođenog Jagodinca košarka je svojevremeno dovela u Kragujevac i „Radnički”. Petnaest godina se uspešno bavio izdavaštvom i bio jedan od prvih privatnih izdavača u bivšoj Jugoslaviji.

Poslednjih godina imao je problema u poslu, a poslastičarnica "Srce“ je prodata drugom vlasniku.

Vladislav Avramović dugogodišnji vlasnik raskošne poslastičarnice u Kragujevcu je poznat po nadimku Vlada Srce. Zbog košarke je svojevremeno iz rodne Jagodine došao u Kragujevac i Radnički, a puki slučaj odveo ga je u vode poslastičarstva.

Printscreen/Facebook/
 

 

Bavio se izdavaštvom

Vlada Srce oko 15 godina uspešno se bavio izdavaštvom i bio jedan od prvih privatnih izdavača u bivšoj Jugoslaviji. Uvek bi mu se lice ozarilo kad bi pričao o tome. Smatrao je to lepim periodom svog života.

- Volim knjige, volim da čitam, a nekada su ljudi mnogo više čitali. Danas se brže živi, drugi su mediji i interesovanja, pa zaista frapantno zvuči podatak da smo imali oko 45.000 pretplatnika. Mnogi su nam poručivali "Šta god novo izađe, šaljite". Kasnije, u ona nesrećna vremena, malo ko je mislio na knjige, pa sam morao da smislim čime ću ubuduće da se bavim - pričao je svojevremeno Avramović novinarima.

I dok se Vlada bavio izdavaštvom, pojavio se neki Italijan koji se bavio opremanjem lokala i u Beogradu i u Kragujevcu. Italijan je imao zanimljivu ponudu: da mu da na kredit opremu za poslastičarnicu, po sistemu ključ u ruke, i da ga italijanski stručnjaci obučavaju kako se pravi sladoled i svi oni čudesni kupovi.

Vlada se prvo pitao kako će on to, a onda je prelomio.

- Osim što sam voleo sladoled, nisam imao nikakve veze sa njim. Kad sam u Italiji jeo one predivne kupove, pitao sam se zašto tako nešto kod nas niko ne pravi. Tada se pojavio onaj Italijan, pa rekoh: "Kad već nije niko, dobro, ja ću". Moji su se Kragujevčani svi redom smejali, a u lokalnim novinama izašla je reportaža pod naslovom "Sa knjige na sladoled".

Printscreen/Facebook/
 

 

Uspešna franšiza

Kad je već ušao u te vode, Vlada se trudio da ono što radi bude sve bolje, pa je redovno posećivao svetske sajmove i seminare. Pre 32 godine otvorio je prvu poslastičarnicu "Srce", pre 20 poslastičarsko preduzeće sa 50 zaposlenih. Tada je zatvorio staru poslastičarnicu da bi pedesetak metara dalje otvorio objekat od 400 kvadrata i to poslastičarnicu sa baštom, radionicu, magacin i kancelarije.

- Sada mogu da kažem da smo stvarno lideri u ovom poslu. Proizvodimo i preparate za poslastičarstvo, pravimo baze za sladoled po italijanskim receptima, toplu čokoladu, milk šejk, slatku pavlaku... Snabdevamo 300-400 lokala u Srbiji koji nemaju sopstvenu proizvodnju, hotele, restorane, male poslastičarnice, kafiće - govorio je Avramović.

Postojala je, kako je dodao, njihova franšiza u Beogradu i Jagodini, a izvozili su u desetak evropskih zemalja: Grčku, Nemačku, Bugarsku, sve zemlje bivše Jugoslavije.

Šta je razlog zbog kojeg je presudio sebi, za sada može samo da se nagađa, a Kragujevcem kruže različite priče. Odgovor na to pitanje daće dalja policijska istraga.

Bonus video

instagram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti