Ceca kao Džejms Bond: Agent 007 pucao iz "valtera PPK" koji je pevačica izvadila iz torbe kad je Arkan ubijen!

10.11.2021 | 07:00

Autor: Mirjana Stojadinović

Obezbeđenje britanske kraljice Elizabete takođe je svojevremeno prešlo na pištolj "valter PPK", kakav je Ceca dobacila telohranitelju da puca na atentatora

Copyright 24sedam

Pištolj "valter PPK", kalibra 7,65 milimetara, kakav je Svetlana Ceca Ražnatović izvukla iz svoje tašne i bacila telohranitelju Zvonku Mateoviću da ubije Dobrosava Garića koji joj je prethodno smrtno ranio supruga Željka Ražnatovića Arkana 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu  "Interkontinental", nije nepoznato oružje.

U filmovima o agentu 007 Džejmsu Bondu korišćeno je ovo oružje, a prvenstveno je zastupljeno u ostvarenju "Pogled na ubistvo". Pištolj "valter PPK" uvršten je u filmove o Bondu, jer se smatralo da je do tada korišćeno oružje poput "berete" kalibra 6,35 milimetara zastarelo i prevaziđeno.

Nemački model tada dollazi do izražaja. Negde u to vreme obezbeđenje britanske kraljice prešlo je na "valter PPK". Do tog trenutka koristili su zastarele britanske revolvere "vebli.380", sa lošim metkom i notorno nepouzdane, kao i "brauningove" vojničke pištolje HP, kalibra 9 milimetara, po tadašnjim merilima velike i suviše jake za neposrednu zaštitu.

Niko, međutim, nije otišao u čuvenu firmu Carl Walther GMBH u Ulmu na Dunavu da pita šta oni misle o tome što Džejms Bond koristi njihov proizvod. Taj PPK vukao se po većini filmova o agentu 007, do nedavno; kada su reditelji zaključili da bi trebalo pratiti modu i počeli da uvaljuju uvek mladom Bondu sve veće i sve modernije pištolje. Pored živog Kventina Tarantina, ni PPK više ne prolazi..

Stroga politika Tajne obaveštajne službe Njenog veličanstva (MI 6, Inteliõens servis) da njeni agenti i operativci izbegavaju oružje kao kugu; čini se razumnom, jer je obaveštajni rad nešto sasvim drugo od mahanja pištoljima.

Dobacila pištolj

Žarko Popović, bivši načelnik Odeljenja za krvne i seksualne delikte beogradske policije je, pored ostalog, nedavno u emisiji "Goli život" Milomira Marića rekao da je pevačica Svetlana Ceca Ražnatović dobacila pištolj "valter PPK" kalibra 7,65 milimetara, koji je imala u tašni, telohranitelju Zvonku Mateoviću Miškinu. On je njenim pištoljem uspeo da rani Gavrića.

Svetlana i Željko Ražnatović MN Press/ATA Images/Antonio Ahel
 

Ceca je sa Mateovićem sedela u butiku njene sestre Lidije udaljenom oko 20 metara od separea u kome je sa prijateljima Draganom Garićem i Milenkom Mandićem Mandom sedeo Arkan. Oni su popunjavali tikete za sportsku kladionicu, pa je Ražnatović rekao Ceci da sa Mateovićem ode u butik.

Što su veći prigušivači bolje rade

Sve je to bila i ostala naučna fantastika, uprkos naporima raznih reditelja da prevaziđu neznanje Jana Fleminga. Uzmimo prigušivače, na primer. U desetinama filmskih scena agent 007 mirno i elegantno zavrće na svoj PPK i druge pištolje prigušivače koji svojim dimenzijama ne bi zadovoljili ni malokalibarski metak .22 Long Rifle kalibra 5,6 milimetara, a kamoli 7,65 mm ili kasnije velike kalibre u novijim filmovima. To je problem većine akcionih filmova, ali neizbežan. Zamislite gnjavažu sa korišćenjem realističkih prigušivača čije su minimalne dimenzije bar dvaput veće od filmskih; o zvuku da i ne govorimo. Prigušivač za kalibar 7,65 milimetara je cilindar prečnika bar 6 centimetara i dužine bar 40 cm. Problem sa prigušivačima: je taj da što su veći bolje rade.

Dobrosav Gavrić Gavra je ranije ušao u hotel i seo u separe leđa na leđa sa onim u kom su sedeli Ražnatović, Mandić i Garić. U jednom trenutku Arkan se okrenuo i pogledao Gavrića sa kojim se leđima dodirivao. Nastavio je mirno da sedi sa prijateljima.

- Taj Gavrić je inače bio neupadljiv lik. Bio je pripadnik PJP (Posebna jedinica policije). U jednom trenutku izvadio je pištolj "CZ-99". Metak mu je već bio u cevi, zategao je oroz i Arkanu pucao u glavu. Ispalio je svoj trojici po metak u glavu i onda ih "overio" - kaže Popović.

Čeka se izručenje

Gavrić je, prema Popovićevim rečima, krenuo da izađe na rotirajuća vrata i to polako, bez trčanja.

- Iz butika je istrčao Zvnko Mateović. Imao ga je na nišanu i krenuo da opali, ali mu je zakovao pištolj. Ceca je iz svoje torbe izvadila pištolj "valter PPK"  7,65 milimetara i bacila mu ga. On je sa te daljine pogodio Gavrića tačno ispod pancira. Oštetio mu je i neke nerve oko kičmenog stuba i on je pao. Utrčali su Gagi Nikolić i Zoran Nikolić Pegla i pod pazuhe izvukli Gavrića kroz ona vrata. Ubacili su ga u auto koji je vozio Pitulić iz interventne ekipe i otišli su u Loznicu kod privatnog doktora - ispričao je Popović.

Od aktera zločina u "Interkontinentalu" danas su, da podsetimo, živi jedino Dobrosav Gavrić Gavra i Dragan Nikolić Gagi, dok je ubijen Milan Đuričić Miki, a Zoran Nikolić Pegla preminuo je od side u zatvoru.

Gavrić je bio u bekstvu i boravio je u Južnoafričkoj Republici. Kad je ubijen vođa mafije u Kejptaunu, ispostavilo se da je Gavrić bio u njegovom obezbeđenju i uhapšen je u tom gradu. JAR odbija već godinama da izruči Gavrića Srbiji kako bi se stavila tačka na zločin u "Interkontinentalu".

Dragan Nikolić Gagi pobegao je sa izricanja presude na ponovljenom suđenju za trostruko ubistvo u "Interkontinentalu", ali je kasnije ponovo uhapšen i izdržava kaznu u požarevačkoj "Zabeli".

Bonus video

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/11/01/64c4e9aeb45738d81958cb81/uhd/64c4e9aeb45738d81958cb81.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb81",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/894469_t_1636103812.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam