"Dobila paket i jede zatvorsku hranu": Kako Hrkalović provodi dane iza rešetaka?

19.10.2021

22:57

0

Autor: 24sedam

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovina uticajem za koje joj preti kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora

"Dobila paket i jede zatvorsku hranu": Kako Hrkalović provodi dane iza rešetaka?
Ilustracija/Pixabay/24sedam

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a već 72 sata nalazi se u pritvorskoj jedinici Centralnog zatvora i to u karantinu zbog situacije sa virusom kovid. Kako pišu mediji, ona je u ćeliji sa više žena. Za sada su je posetili samo advokati, a sud će doneti odluku da li može da vidi oca i brata.

- Prilikom prijema zadužila je kašiku, tanjir i ćebe. Pregledana je i testirana antigenskim testom na kovid. Da je bila pozitivna na virus korona bila bi u izolaciji. Redovno izlazi u šetnju sa ostalim pritvorenicama. Zbog situacije sa korona virusom pritvorenicima su omogućene šetnje od najmanje sat vremena. Testiranje i karantin su standardne procedure od kada je počela epidemija korona i primenjuje se od marta prošle godine - objašnjava izvor iz istrage.

Bivša državna sekretarka mup-a dobila je paket u kom je bila garderoba, stvari za ličnu higijenu i knjige za čitanje.

- Ona nije zahtevala da dobija hranu već jede zatvorsku. Njeno je pravo da bira da li će joj možda neko dostavjati obroke ili ne. Po Zakonu branioce može da prima kada god i koliko želi, a za druge osobe mora da ima odobrenje suda. Telefonski razgovori su joj onemogućeni zbog istrage koja je u toku - dodaje izvor blizak istrazi.

Podsetimo, bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovina uticajem za koje joj preti kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Printscreen/YouTube
 

Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlgu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalovićka mogla da bude u pritvoru najduže 60 dana, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni predlog protiv nje, jer bi u tom slučaju bila puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

Odluku o određivanju pritvora do 30 dana doneo je, na predlog tužioca, sudija za prethodni postupak kako Hrkalovićka ne bi uticala na svedoke u toku sprovođenja dokaznih radnji koje će preduzeti tužilaštvo.

Kvalifikacija dela za koje se bivša državna sekretarka tereti glasi:

Printscreen/YouTube
 

-Koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Nakon što joj je određen pritvor odlukom suda, sprovedena je u Okružni zatvor u Beogradu, gde će u skladu sa epidemiološkim procedurama koje su na snazi od marta 2020. godine narednih 14 dana biti u izolaciji u posebnoj ćeliji.

Hrkalovićka je u petak uhapšena nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a protiv Hrkalovićke je danas podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem.

Takođe, krivicna prijava je podneta i protiv Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnika zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti