Nastavljeno suđenje Predragu Koluviji: Saslušani svedoci

29.09.2021

17:27

0

Autor: A. S.

Koluvija je krajem 2019. uhapšen sa falsifikovanom službenom ispravom i tereti se da je u plastenicima na imanju gajio opojnu drogu

Nastavljeno suđenje Predragu Koluviji: Saslušani svedoci
Copyright Predrag Koluvija Rtv Stara Pazova/Printscreen

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno suđenje optuženom Predragu Koluviji, većinskom vlasniku firme Jovanjica.

On je krajem 2019. uhapšen sa falsifikovanom službenom ispravom i tereti se da je, sa još devet, sada optuženih, u plastenicima na imanju gajio opojnu drogu.

Koluvija je, inače, danas prvi put posle gotovo dve godine provedenih u pritvoru došao na zakazano suđenje sa slobode, sa nanogicom. Njemu je prošle nedelje ukinut pritvor i tada je izašao iz Centralnog zatvora. Danas, ni pre, kao ni posle pretresa, nije želeo da daje bilo kakve komentare i izjave novinarima, već je odmah nakon završenog suđenja seo u automobil, koji ga je čekao i odvezao kući. Koliko sutra ponovo bi trebalo da se pojavi u sudu, ali sada kao učesnik u postupku „Jovanjica 2“.

Na današnjem pretresu saslušan je svedok Branimir Melentijević, vlasnik Privrednog društva Sfera. On je ipričao da je njegova firma 2015. i 2016. uvezla seme konoplje iz Francuske, s obzirom da istog nije bilo na Institutu za seme Novi Sad.

-Pristupili smo oglednom postupku i ispostavilo se da je jedna vrsta semena bila uspešna, a druga nije - rekao je svedok.

- Napravili smo od lista konoplje organsko pivo, koje je distribuirano i nije samo Jovanjica bila kupac, nego je zainteresovanih bilo više. Tada je i došlo do ideje da Jovanjica kupi seme, koje će oni proveriti u svojoj laboratoriji i pokušati da sami postanu proizvođači i onda je sve krenulo naopako, prenose Novosti.

Svedok je ispričao da je njegova firma pre ikakve proizvodnje imala ogledno polje u okolini Valjeva, kod njegovih rođaka, što je uredno bilo prijavljeno MUP-u i koje je policija povremeno kontrolisala. Naglasio je da u semenu pomenute konoplje nije bilo više od 0, 03 odsto THC, kako zakon nalaže. Svedoka je potom ispitivao zamenik tužioca do detalja, na šta je odbrana optuženih imala primedbi, tvrdeći da ga „maltretiraju“ i da se njegovim ispitivanje krši ZKP.

Na kraju, svedok je na pitanje advokata Zore Dobričanin Nikodijević, koja brani Koluviju, "ko je misteriozni čovek koji je takođe kupovao od njega seme konoplje", odgovorio:

- Prodali smo mu oko 600 kilogama semena, u proseku 100 godišnje. Ne mogu tačno da se setim imena, ali znam da je iz Vojvodine i da se preziva Šipka - odgovorio je svedok.

Suđenje se nastavlja 10. novembra.

Zora Dobričanin o slučaju Jovanjica

Zora Dobričanin, jedan od advokata Koluvije, izjavila je da nema nikakve opstrukcije procesa i da je cilj da se što pre dođe do oslobađajuće presude.

- Trudimo se da ovaj posao odradimo, da postupak ide napred jer smatramo da sve što postoji u spisima predmeta odbrane ide u prilog i naš je cilj da što pre dođemo do oslobađajuće presude - izjavila je Dobričanin.

Da podsetimo, Predragu Koluviji je određena mera zabrane napuštanja stana uz nanogicu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike