"Nisam ubio brata od Pitbula": Tereti se da je u Vranjanca ispalio 14 metaka u leđa zbog ubistva Nikole Bojovića

15.09.2021

14:32 >> 14:49

0

Autor: A.S.

Marjanu Vujačiću ukinuta je prvostepena presuda kojom je bio osuđen na 30 godina

"Nisam ubio brata od Pitbula": Tereti se da je u Vranjanca ispalio 14 metaka u leđa zbog ubistva Nikole Bojovića
Marjan Vujačić - Copyright Marjan Vujačić foto: Printscreen/Facebook

Podgoričanin Marjan Vujačić izjavio je da osporava optužnicu u celosti, koja je protiv njega podneta zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, iz razloga što tvrdi da nije izvršio krivično delo. Time je počelo ponovno suđenje nakon ukidanja presude 30 godina zatvora.

– Želim samo da dodam u vezi predloga i odbrane i tužilaštva, da mi je ovo ubistvo podmetnuto od samog početka, jer su me u Novom Sadu maltretirali dva dana, o čemu imam i dokaze i prilažem u fotokopiji lekarsku dokumentaciju gde i kada su me mučili. Vaš predsednik Aleksandar Vučić je javno na televiziji više puta rekao da postoje slučajevi gde se neki dokazi sklone, a neki i podmetnu. Sa tim sumnjam, da mi je ubistvo namešteno, jer su mi u Novom Sadu dva puta uzimali bris i u Specijalnom sudu još jednom, treći put – kazao je tada pred sudom Vujačić, a piše u dokumentaciji u kojoj je portal Dan imao uvid.

Pročitajte još:

Tužilac BJT u Vranju Gordana Nedeljković kazao je da će tokom ovog postupka dokazati, a na osnovu provedenih dokaza tokom ovog postupka da je optuženi izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

Optužen za ubistvo Ilića i Kalezića

Vujačić je ranije uhapšen u Novom Sadu zbog falsifikovanja isprava. Nekoliko dana kasnije srpska policija je saopštila da je osumnjičen za ubistvo Jugoslava Cvetanovića i za još tri likvidacije, od kojih su dve počinjene u Crnoj Gori, a jedna u Holandiji. Vujačić je optužen i za ubistvo Veselina Kalezića i Mila Ilića u Crnoj Gori i sudi mu se, u odsustvu, pred sudskim većem podgoričkog Višeg suda. Viši sud u Podgorici je ranije potvrdio optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Vujačića i Rada Popovića zbog sumnje da su u novembru 2018. ubili Veselina Kalezića, a pola godine kasnije i Mila Ilića. Vujačić se tereti da je ubio Kalezića i Ilića, a Popović da je kao član kriminalne organizacije pomogao u tome.

Tada je navedeno da prvostepeni sud u fazi suđenja, kao ni tužilaštvo u Vranju nisu predložili niti izveli dokaz trasološkim veštačenjem, kao ni druga. Apelacionom sudu u Nišu žalbom je predloženo da njeno usvajanje, kao i da Vujačića oslobodi ili da prvostepenu presudu ukine i vrati sudu na ponovni postupak.

– Tražimo usvajanje žalbe s obzirom na činjenicu da je jedini dokaz u postupku uzrokovani DNK trag sa zida kladionice „Soker” koji je navodno ostavilo lice koje se udaljavalo sa mesta izvršenja krivičnog dela. Tužilaštvo je moralo da dovede u vezu okrivljenog Vujačića sa tim tragom na način što će odrediti trasološko veštačenje. Na taj način moralo se utvrditi na kojoj visini je lice sa snimka kontaktiralo rukom zid kladionice i onda videti da li je u pitanju ista visina, isto mesto i trag sa kojeg je uzet bris ili su dva različita traga – pojašnjeno je ranije žalbom.

Optužnica protiv njega podignuta je u decembru 2019. zbog sumnje da je 27. septembra 2017. godine, oko ponoći, u Vranju ubio Cvetanovića. Kako je navedeno u optužnici, on je Cvetanoviću prišao s leđa i iz „škorpiona” u njega ispalio 14 metaka.

– Sud je presudu učinio nerazumljivom i protivrečnom u odnosu na date razloge. Prvostepeni sud pristrasno i na štetu Vujačića očigledno donosi presudu na osnovu indicija, iako to ne navodi konkretno… Za oslobađajuću presudu dovoljna je i sama sumnja u pogledu dokazanosti činjenica – navodi se, između ostalog, u žalbi.

Žalbom je istaknuto da na čaurama sa lica mesta nije pronađen DNK trag okrivljenog. Ni na jednoj. Veštačenjem telefona i telefonske komunikacije, kao niti jednim drugim izvedenim dokazom nije doveden u vezu okrivljeni sa pokojnim Jugoslavom Cvetanovićem. Jedinstvena kazna zatvora 30 godina je, s obzirom na sve okolnosti, drakonska – predstavljeno je žalbom.

Podsećanja radi, nakon što je Apelacioni sud u Nišu usvojio žalbu odbrane Vujačića i tako ukinuo presudu kojom je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva Jugoslava Cvetanovića, rođenog brata Saše Cvetanovića, zvanog Pitbul, koji je osuđen za ubistvo Nikole Bojovića, biće naloženo antropološko veštačenje čiji će ishod može znatno uticati na dalji tog slučaja.

Pročitajte još:

Pored toga, naloženo je da se urade još neka veštačenja koja su zatražena žalbom. Odbrana Podgoričanina uložila je tokom marta žalbu na presudu. Žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o kazni, navodi se u dokumentaciji u koju je obvaj portal imao uvid.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike