"Ja dete ne mogu da vratim": Otac nastradalog Srbe Živkovića o presudi vozaču koji je izazvao koban sudar

06.09.2021

17:12 >> 18:15

0

Autor: M.P.

Podsećamo vas, do nesreće je došlo 1. novembra prošle godine, kada je Saša Blagojević vozio automobil BMW bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola, do

"Ja dete ne mogu da vratim": Otac nastradalog Srbe Živkovića o presudi vozaču koji je izazvao koban sudar
Copyright Nastradali Srba Živković foto: Printscreen/Facebook/Srba Živković

Saša Blagojević (28) iz Gornje Vrežine osuđen je danas u Višem sudu u Nišu na sedam godina zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo njegov drug Srba Živković (20).

Podsećamo vas, do nesreće je došlo 1. novemba prošle godine, oko 3.35 časova posle ponoći, dok je Saša Blagojević sa 1,3 promila alkohola u krvi i bez vozačke dozvole, upravljao automobilom marke BMW, u kojem se na suvozačevom mestu nalazio Srba Živković.

On je neposredno, posle kružnog toka, kojim je regulisana raskrsnica ulica Pantelejske i Aleksandra Medvedeva, izgubio kontrolu nad upravljačem automobila, izleteo sa kolovoza, udario u žardinjeru pa u zgradu “Nišauta“.

Živković je ostao na mestu mrtav.

Veće kojim je predsedavao sudija Ivan Bogdanović proglasilo ga je krivim za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je maksimalno zaprećena kazna od 12 godina zatvora.

“Mog sina ništa neće da vrati”

Uz sedmogodišnju robiju, Blagojeviću je izrečena i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u koju se neće uračunati dužina zatvorske kazne, kao i mera obaveznog lečenja alkoholičara.

Blagojević nije prisustvovao izricanju presude kojom mu je do pravosnažnosti rešenja produžen pritvor.

Miloš Živković, otac nastradalog Srbe, rekao je posle izricanja presude da i nakon suđenja ne zna istinu kako mu je sin poginuo, te da bi trebalo pooštriti kazne kako nečija druga deca ne bi stradala zbog bahatih vozača.

– I da je dobio 70 godina, a ne sedam, ja dete ne mogu da vratim. Najbitnije za mene je to što ja ne znam istinu kako mi je dete poginulo. Nismo došli do istine, žao mi je, ja sam izgleda jedini roditelj koga sud nije saslušao kao oštećenog. To je jedno, a druga stvar je da kazne treba da budu veće, ne zbog mog sina, nego zbog nekog drugog Srbe koji će biti sutra. Da se jednom za sva vremena ti vozači dovedu u red, da znaju da neće proći sa četiri, pet godina, a da izađu za tri godine. Ako ih čeka robija od 15, 20 godina malo će da paze kako voze – rekao je Miloš Živković za “Blic”.

Pročitajte još:

On je rekao da će se tužilaštvo verovatno žaliti na presudu ali da mu to nije bitno.

– To mi je svejedno, ja apelujem na državu i ljude koji su kompetentni da se kaznena politika promeni, kažem ne zbog mog deteta, njega nema, nego zbog nekog drugog Srbe – rekao je Miloš.

Bio je vezan

Otac nastradalog mladića dodaje i da je siguran da je njegov sin kobne večeri bio vezan, te da nije dao doprinos nesrećnom epilogu udesa.

– Pojas do 100 kilometara na čas čuva život, preko te brzine ga oduzima. Drugu povredu koju je imao, nagnječenje čaure jetre, to je od donjeg pojasa, mnogo prosto. Znam da je bio vezan, moje dete se vezivalo sa mnom kada ide do samoposluge, 100 metara od kuće, kako se ne bi vezao kada je seo sa pijanim, a i on je bio pijan. To ne pije vodu uopšte. I čovek sa sudske medicine je rekao kako puca aorta – veliki trzaj. Može da pukne i kada ste vezani i kada niste. A ja znam da je moje dete bilo vezano pojasem, objasnio je Miloš.

Pročitajte još:

BMW jurio duplo brže od ograničenja

Prema navodima tužilaštva, BMW za čijim je volanom bio Blagojević jurio je 108 kilometara na čas iako je ograničenje iznosilo 50 kilometara a u samom kružnom toku 30 kilometara na čas.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike