Uskoro presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije: Završne reči sutra u Specijalnom sudu

12.09.2021

15:01 >> 15:11

0

Autor: M.P.

Traži se maksimalna kazna od 40 godina za osumnjičene

Uskoro presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije: Završne reči sutra u Specijalnom sudu
Copyright Printscreen/Youtube/Aljazeera

U Specijalnom sudu u Beogradu sutra će početi završne reči odbrane na ponovljenom suđenju četvorici nekadašnjih radnika Državne bezbednosti povodom optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika “Dnevnog Telegrafa” Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal svoju završnu reč iznelo je sredinom jula, i zatražilo da sud osudi optužene na maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina.

Pročitajte još:

Prvooptuženi u ovom slučaju je tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra RDR-a Milan Radonjić i operativac Ratko Romić. Miroslav Kurak, optužen je kao neposredni počinilac ubistva, ali je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Na sutrašnjem suđenju završne reči bi najpre trebalo da iznesu branioci, a potom i optuženi. Suđenje je zakazano i za petak, a kada svi završe sa izlaganjem završnih reči sud će zakazati izricanje druge prvostepene presude u ovom slučaju.

Doneta, pa ukinuta presuda

Njih četvorica su posle prvog suđenja bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje, jer je presudom u slučaj uvedeno NN lice kao neposredni izvršilac ubistva, što je suprotno optužnici.

Tužilaštvo je u završnoj reči tvrdilo da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti i kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Postupajući tužilac Milenko Mandić smatra da su njegove optužbe dokazane tokom suđenja, te da u svemu ostaje pri navodima optužnice i jer se činjenicno stanje nije promenilo u ponovljenom postupku.

Tvrdi da je tadašnji šef DB-a Marković, po nalogu vlasti, sačinio plan da se Ćuruvija ubije, pa je sa tim planom upoznao optuženog Milana Radonjića koji je organizovao Ratka Romića i Miroslava Kuraka da ubistvo izvedu.

Ćuruvija je praćen sve do samog ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo. Ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa.

Sva trojica optuženih su na početku ponovljenog suđenja negirala veze sa ubistvom i detaljno su izneli svoje odbrane.

Pročitajte još:

Prpa optužene nije prepoznala kao ubice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike