Carinici za godinu dana zaplenili tonu i po droge: Dileri za šverc koriste domaćice, trudnice, pa čak i decu!

03.01.2021

19:28 >> 19:32

0

Krijumčari su drogu pokušali da sakriju u teglama nutele, putera od kikirikija, zelenoj salati, šamponu... Najčešće je otkrivana marihuana

Carinici za godinu dana zaplenili tonu i po droge: Dileri za šverc koriste domaćice, trudnice, pa čak i decu!
Copyright Foto: Uprava Carina

Carinici su do 27. decembra 2020. godine zaplenili ukupno oko 1,5 tone raznih narkotika. Krijumčari su drogu pokušali da sakriju u teglama nutele, putera od kikirikija, zelenoj salati, šamponu…

Droga koja je najčešće otkrivana je marihuana, kažu iz Uprave carina i dodaju da je otkriveno gotovo 1,4 tone, 262 semenke i 390 mililitara.

Rekord od 750 kilograma

Na graničnom prelazu Vatin je 5. marta 2020. godine zaplenjeno oko 750 kilograma marihuane, koju je pokušao da prokrijumčari Paraćinac (33). U specijalno napravljenom bunkeru kamiona kojim je upravljao osumnjičeni pronađena su 763 paketa marihuane. Ukupna vrednost zaplenjene droge je oko milion i po evra.

Zatim sledi heroin (oko 52,7 kilograma), zatim hašiš (763,76 grama), kokain (254,78 grama), metadon (87,3 grama), amfetamin (51,63 grama), ekstazi (49,18 grama) i MDMA (37,55 grama).

– Najveće zaplene droge tokom 2020. godine zabeležene su na prelazu Vatin (granični prelaz sa Rumunijom), mada se narkotici najčešće otkrvaju na velikim graničnim prelazima poput Gradine, Horgoša i Batrovaca. Više zaplena je realizovano na izlasku iz carinskog područja Republike Srbije, njih 138, dok je 118 zaplena realizovano na ulasku u Srbiju – navode iz Uprave carina.

Mesta skrivanja su vrlo raznovrsna, jer krijumčari koriste sve raspoložive fabričke šupljine unutar vozila, navode iz Uprave carina. Međutim, iskusni carinici su dobri poznavaoci konstrukcije svih vozila, tako da znaju na šta treba da obrate pažnju.

– Na primer, 137 kilograma marihuane otkriveno je upravo zbog toga što su carinici inicirali detaljan pregled tovara jednog teretnjaka znajući da takav kamion ima takozvano korito u unutrašnjosti konstrukcije koje se često koristi za krijumčarenje. Ubacili su nešto u taj deo konstrukcije kako bi testirali da li je korito prazno kako bi trebalo da bude, ali se začuo tup zvuk koji je bio dovoljan znak da je unutrašnjost te šupljine nečim ispunjena. U zavisnosti od količine droge koja se krijumčari, carinici su je otkrivali kako u šupljinama konstrukcije vozila, duplim stranicama kamiona, pregrađenim plafonima, prostorima predviđenim za klimatizaciju. Manje količine putnici često kriju uz sebe, u donjem vešu, ulošcima obuće ili pak u stvarima koje nose sa sobom, pa je tako ove godine zabeleženo više slučajeva skrivanja droge u teglama nutele, putera od kikirikija, zelenoj salati… – navode iz Uprave carina.

Uprava carina

Droga na krajnje neobičnim mestima

Na izlazu prelaza Gradina 25. jula je otkriveno da holandski državljanin turske nacionalnosti, hašiš i marihuanu pokušava da prokrijumčari u puteru od kikirikija i nuteli. Tegle su bile u ručnom frižideru koji se nalazio u prtljažniku. Nekoliko dana ranije na Gradini su carinici pronašli marihuanu u šamponu.

Jedan od neobičnijih slučajeva dogodio se i 3. juna, takođe na Gradini, kada su carinici u saradnji sa policijom otkrili paketiće kokaina sakrivene u glavici zelene salate!

Iz Uprave carina navode da postoji mnogo načina za prepoznavanje potencijalnog krijumčara, a da iza svega toga stoji iskustvo carinika koji na raspolaganju ima svega nekoliko trenutaka da odluči da li bi nekoga trebalo detaljno pregledati ili ne.

– Carinici moraju biti i dobri psiholozi, pa im sumnjivo može biti neobično ponašanje putnika, bilo da se radi o preteranoj nervozi ili pak isuviše prisnom i razdraganom pristupu putnika. Definisani profil krijumčara droge ne postoji, jer se iz prakse vidi da su se u tu vrstu zloupotreba upuštali ne samo profesionalci, već da su za te potrebe često korišćene osobe koje bi trebalo da odagnaju bilo kakvu sumnju i odigraju ulogu ”dobre maske” – poput žena domaćica, trudnica, ljudi sa nekim hendikepom, pa čak i dece. To svakako od carinskih službenika zahteva dodatan oprez, analitičnost i temeljnost u radu – navode iz Uprave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike