Preti li Miki Aleksiću doživotna robija: Advokati govore za 24sedam o slučaju koji je uzdrmao Srbiju

19.01.2021

19:56 >> 11:15

0

Autor: M. I.

Prema mišljenju advokata suđenje će verovatno biti zatvoreno za javnost

Preti li Miki Aleksiću doživotna robija: Advokati govore za 24sedam o slučaju koji je uzdrmao Srbiju
Copyright Pixabay

Nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić saslušan je danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. On se tereti da je u periodu od 2008. do 2020. godine izvršio osam krivičnih dela silovanja, te sedam krivičnih dela nedozvoljene polne radnje.

U javnosti su se pojavile spekulacije po pitanju, eventualne kazne koju bi Aleksić mogao da dobije ukoliko sud utvrdi da je kriv.

Na tu temu, za 24sedam, govorili su advokati Ivana Magdelinić i Vilijam Paspalovski.

– Za osnovni oblik krivičnog dela silovanje zaprećeno je od tri do 12 godina zatvora. Kada je krivično delo izvršeno prema maloletnoj osobi onda je od 5 do 15 godina – kaže Magdelinić.

Iako se u javnosti spekulisalo da nastavniku glume preti i doživotna robija, advokatica ističe da to nije tačno.

Pročitajte još:

– Ako je neko od ovih dela koja se stavljaju na teret izvršeno prema detetu, onda optuženi može da dobije najmanje deset godina, a najviše doživotni zatvor. Teoretski, ako je jedno delo silovanja prema detetu, može da bude osuđen na doživotnu robiju, a ostala krivična dela onda gube na značaju. Ako to nije slučaj, može da bude osuđen za krivično delo silovanje maloletnika, gde je zaprećena kazna od 5 do 15 godina zatvora. Podsećam da se detetom, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, smatra lice mlađe od 14 godina – kazala je Magdelinić.

Ona ističe da optuženi može da bude osuđen za više silovanja, ali da u tom sučaju jedinstvena kazna ne predstavlja zbir pojedinačnih kazni.

– Optuženi, u slučaju da se dokaže da je kriv, može da bude osuđen za pet silovanja. U tom slučaju može da bude osuđen na maksimalno 20 godina. Zakon kaže da će u slučaju presude za više krivičnih dela, sud povisiti najvišu utvrđenu pojedinačnu kaznu, ali tako da jedinstvena kazna ne predstavlja zbir pojedinačnih kazni i ne može da pređe opšti maksimum, što je po našem zakonu 20 godina – rekla je Magdelinić.

Advokat Vilijam Paspalovski ističe da, pored uzavrelih strasti u ovakvim sučajevima, nikako ne smemo da zaboravimo na pretpostavku nevinosti.

– Pre svega treba istaći da je osumnjičeni, iako se to često zaboravlja, nevin do se ne dokaže da je kriv. U ovom slučaju veliki je pritisak javnosti, tako da ne treba da čudi što mu je osuđen pritvor ali ne smemo zaboraviti da je taj čovek pred zakonom i dalje – nevin i ja, kao pravnik, moram to da kažem – ističe advokat Vilijam Paspalovski.

Advokat dodaje da će u ovom slučaju, zbog zaštite oštećenih, suđenje verovatno biti zatvoreno za javnost.

Pročitajte još:

– Ako uzmemo da je Aleksić osumnjičen za dela koja su se dogodila pre više godina, možemo da pretpostavimo da nema materijalnih dokaza. To znači da će biti veoma teško dokazati ta dela – rekao je Paspalovski.

On ističe da će ovo, sa pravne strane, biti veliko suđenje.

– U slučaju da ne bude materijalnih dokaza, sud će morati da se osloni na iskaze oštećenih. Biće to jedno od većih suđenja kod nas, jer će sud morati da “meri” između tvrdnji dve strane, a to je uvek teško – kazao je Paspalovski.

On je istakao da Tužilaštvo delimično snosi odgovornost što nedovoljno obaveštava javnost.

– Nažalost, kod nas i dalje u javnosti preovladava mišljenje da je neko ko je optužen za određeno delo – sigurno kriv. Tome doprinosi i stav Tužilaštva koje ne obaveštava javnost o svom delovanju u konkretnim slučajevima, pa ostaje dosta mesta za spekulacije. Često se kaže “javnost ima pravo da zna”, ali to nije tačno. Javnost mora da zna – naglašava Paspalovski.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike