Advokat Milene Radulović i Ive Iličić tvrdi: "Njih dve su spremne da se suoče sa Mikom"

23.01.2021

15:41 >> 16:27

0

Silovanje je jedno od najtežih krivičnih dela, a odbrana okrivljenog s jedne i zastupanje žrtve s druge strane veliki su izazovi u advokatskoj profesiji

Advokat Milene Radulović i Ive Iličić tvrdi: "Njih dve su spremne da se suoče sa Mikom"
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Advokat glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić, kao i još nekoliko devojaka koje optužuju učitelja glume za silovanje i zlostavljanje, rekao je da su one spremne da se sa Aleksićem suoče u sudnici.

Silovanje je jedno od najtežih krivičnih dela, a odbrana okrivljenog s jedne i zastupanje žrtve s druge strane veliki su izazovi u advokatskoj profesiji, piše “Politika”.

Jugoslav Tintor, advokat sa zavidnim iskustvom u krivičnim predmetima koji je već godinama na funkciji predsednika Advokatske kancelarije Beograda, zastupa glumice Milenu Radulović, Ivu Ilinčić i još nekoliko mladih žena koje su prijavile profesora Miroslava Miku Aleksića za više silovanja i seksualno uznemiravanje.

– Pored toga što je otac jedne od žrtava moj kolega i prijatelj, okidač da preuzmem ovaj slučaj bile su zaista specifične okolnosti koje su pratile funkcionisanje škole glume koju su pohađale ove devojke i njihove podudarne tvrdnje da su u okviru procesa učenja bile žrtve seksualnog zlostavljanja iste osobe. Predmet je zaista interesantan i zbog načina izvršenja krivičnog dela, o čemu nisam u mogućnosti da javno govorim jer je tužilaštvo donelo naredbu da istraga bude tajna, što me znatno hendikepira kada treba da razjasnim javnosti pojedina pitanja – rekao je on.

Antonio Ahel/ATAImages

Tintor se osvrnuo na činjenicu da su glumice traumatično iskustvo doživele pre izvesnog vremena pa je objasnio da li će vreme koje je prošlo uticati na dokaze.

– Nema nikakve sumnje da sud može doneti osuđujuću presudu na osnovu činjenica koje je utvrdio iz iskaza više oštećenih. U ovom postupku trenutno imate šest oštećenih, a očekuje se da će ih biti više od deset. Onaj koji tvrdi da mora biti materijalnog dokaza, svodi reakciju države samo na ona krivična dela koja su prijavljena istog dana i kod kojih postoje neposredni fizički tragovi zlostavljanja. Ni zakon, ni sudska praksa ne podrazumevaju ovakav pristup, u našem pravu ne postoji princip formalne ocene dokaza – da je jedna vrsta dokaza značajnija od druge, već kvalitet dokaza se ocenjuje slobodno, analizirajući ih svaki zasebno i u njihovoj međusobnoj vezi. Naravno da je lakše dokazivati silovanje koje žrtva prijavi istog dana, ali onaj ko kaže da bez modrica i telesnih povreda, koje se konstatuju od lekara, silovatelj nikada neće biti osuđen, tako šalje poruku da samo onaj ko istog dana prijavi slučaj ima šanse da dobije zadovoljenje pravde, a da po proteku određenog vremena nema svrhe prijavljivati. To je veoma opasno i nije tačno.

Aleksić će evidentno morati da se dobro potrudi oko svoje odbrane, obzirom da više nije samo u pitanju “reč protiv reči”, već da se radi o “reč, protiv više reči”.

Printscreen/Youtube, Agape – Aleksandar Gajšek

– Ukoliko sud analizom iskaza utvrdi činjenice koje su potrebne za presuđenje i bude uveren u njih – jedini mogući ishod je da okrivljeni bude oglašen krivim. U ovom predmetu je specifično to što postoji zaista veliki broj oštećenih čiji saglasni iskazi govore u prilog optužbe, tako da će od suštinskog značaja biti analiza ovih dokaza i ocena njihove verodostojnosti. Napominjem da to nije “reč na reč” već reč protiv mnogo reči. Činjenica da su iskazi dati detaljno i da je svako saslušanje trajalo do pet sati govori sama za sebe, dok činenica da žrtve nisu tražile zaštitu identiteta prilikom svedočenja ide u prilog verodostojnosti njihovih iskaza jer su spremne da stanu iza svojih reči. Mislim da to njihovim saglasnim tvrdnjama daje jednu dodatnu težinu.

Milenin i Ivin advokat se osrnuo na sva pisanja u medijima.

Pročitaj još:

– Prirodna reakcija svakog normalnog čoveka je podrška ovim mladim devojkama koje su imale dovoljno hrabrosti da otvore ‘Pandorinu kutiju’ i progovore o detaljima svega kroz šta su prošle. Primetio sam da se u pojedinim medijima manipuliše sa delovima informacija iz izjava koje su žrtve dale medijima, a ne tužilaštvu. Dodati su pojedini navodi koji su izmišljeni od strane novinara, i to je posledica tajnosti istrage. Što se tiče pretpostavke nevinosti, ja kao advokat zaista vodim računa da svojim komentarima ne dovodim u pitanje ovu procesnu garanciju, čak sam u više navrata saopštio svoj stav koji je u odnosu na pretpostavku nevinosti principijelan, nezavisno od strane na kojoj u sudnici sedim.

Ipak, ono što mnoge zanima je to da li će se Milena i Iva suočiti sa Aleksićem.

– Vrlo je verovatno da će pretres biti zatvoren za javnost ali odluku o tome donosi sud. Sasvim je izvesno da će žrtve u sudnici morati da ponove sve šta su rekle u istrazi i to u prisustvu okrivljenog, kao i da će se u tom slučaju suočiti sa njim – na šta su one spremne. Međutim, ukoliko neka od drugih žrtava zatraži neki oblik procesne zaštite – uveren sam da će sud odobriti zaštitu identiteta i primenu posebnih mera prilikom saslušanja uz isključivanje svake mogućnosti susreta sa okrivljenim i suočenja sa njim. One koje zastupam to nisu tražile, pa ovo govorim za druge devojke koje se eventualno prijave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike