Kašćelana hteli da ubiju sa 3,2 kg plastičnog eksploziva: Bio na meti iste grupe koja je planirala da likvidira Belivuka

29.01.2021

11:06 >> 12:10

0

Autor: E. H.

Slobodan Kašćelan je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici

Kašćelana hteli da ubiju sa 3,2 kg plastičnog eksploziva: Bio na meti iste grupe koja je planirala da likvidira Belivuka
Slobodan Kašćelan in4s.net

Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala sprečili su ubistvo jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, kako navode Vijesti, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu – plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili.

Dvojca članova grupe na motoru, kako veruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine.

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde odgovara za pranje novca, ali je odloženo.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana “prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela”, ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Tanjug/Rade Prelić

Tužilac je pojasnio da su tog dana, u jutarnjim časovima, pripadnici iste kriminalne organizacije nameravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe članove kavačke grupe, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi Aerodroma u Tivtu. U akciji policije uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković, od kojih je nekima određen pritvor.

SDT, saopštili su, veruje da je kriminalno udruženje još 2019. godine organizovao Janko Vukadinović, koji se godinama nalazi u Spužu zbog šverca droge, ali i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice. Organizator grupe bila je i još jedna neidentifikovana osoba, koja je kriptovanim porukama slala uputstva Stanišiću u Tivtu.

– Kod M. G. i J. M. smo pronašli dva pištolja, više desetina komada municije, pancirni prsluk i druga sredstva koja su bila namenjena za izvršenje krivičnog dela na Aerodromu u Tivtu. Pronađeno je i putničko vozilo, koje je bilo namenjeno za dolazak izvršilaca krivičnog dela na Aerodrom Tivat i bekstvo nakon izvršenog dela. Utvrđeno je do granice osnovane sumnje da im je logistiku u izvršenju pružao S. R. a komunikaciju su ostvarivali preko kriptovanih mobilnih telefona – saopštio je juče Čađenović.

Na zajedničkoj konferenciji Specijalnog tužilaštva i policije, saopšteno je da su u sredu 27. januara sprečili još jednu likvidaciju u Baru.

U akciji policije uhapšeni su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković koji se sumnjiče da su krili eksploziv, koji nisu uspeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su nameravali da ga prebace do Bara, gde je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavčanima.

SDT, kako tvrde, veruje i da je ovu kriminalnu grupu iz Spuža organizovao Janko Vukadinović.

– Ovde se radi o istoj kriminalnoj organizaciji, a za pojedina krivična dela, prema do sada prikupljenim dokazima, do granice osnovane sumnje je utvrđeno da su neposredni izvršioci… Ova kriminalna organizacija, trebalo je da dobije između 700.000 evra i 1,3 miliona evra (Tivat), a za delo koje je planirano u Podgorici 500.000 evra, dok je za delo koje je planirano u Baru ovoj kriminalnoj organizaciji trebalo da bude isplaćeno oko 50.000 evra i to samo neposrednim izvršiocima – rekao je Čađenović.

Pročitajte još

Akcijom policije, rekao je, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći – ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

– Ova eksplozivna naprava, prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu, i prema svom obliku i konstrukciji, sastojala se od metalnog dela u kojem se nalazio eksploziv, a preliminarna izjašnjenja stručnih lica govore da je ubojno dejstvo ove eksplozivne naprave najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije – pojasnio je tužilac Čađenović.

Ubojita naprava pronađena je automobilu Milića u naselju Drač. Glavni specijalni tužilac Milivioje Katnić kazao je da je eksplozivna naprava, koja je pronađena u Podgorici, ručno rađena zbog razornog ubojnog destva i da bi to, da je realizovano na semaforu ili negde na ulici, bilo katastofalno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti