Rebić o hapšenju Velje Nevolje: Godina 2017. ključna za uspon Belivuka i imamo saznanja za nađene koste u Vinči

09.02.2021

19:56 >> 22:45

0

Autor: M.Vukićević

Direktor policije rekao je večeras da se nastavlja prikupljanje podataka u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka

Rebić o hapšenju Velje Nevolje: Godina 2017. ključna za uspon Belivuka i imamo saznanja za nađene koste u Vinči
Vladimir Rebić na stadionu JNA tokom 163. derbija Foto: MN pressphoto

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je večeras da se nastavlja prikupljanje podataka u slučaju kriminalne grupe Veljka Belivuka. Očekuje nas da iskontrolišemo finansijske tokove, ukazao je Rebić. Policija je budno pratila događaj prilikom otvaranja spomenika Stefanu Nemanji, bile su angažovane snage, rekao je Rebić.

Viši sud u Beogradu saopštio je 6. februara za šta se terete pripadnici grupe Veljka Belivuka koji su uhapšeni u četvrtak i kojima je određen pritvor do 30 dana.

Među krivičnim delima za koja su optuženi su teška ubistva, porizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je, gostujući u emisiji Oko na RTS-u, da ne može otkriti neke detalje da se ne ugrozi dalja istraga, kojom rukovodi tužilac za organozovani kriminal i on je jedini ovlašćen da saopšti javnosti ekskluzivitete.

– Na MUP-u je težak posao u narednom periodu, da nastvimo prikupljanje podataka, da nastavimo veštačenja, sva lica koja su imala kontakte povezati i anlaizirati i očekuje nas da iskontrolišemo finansijske tokove – rekao je Rebić.

Govoreći o napisima u medijima da su se na deponiji u Vinči pojavile ljudske kosti koje se dovode u vezu sa kriminalnom grupom i njihovim zlodelima, Rebić kaže da nije potvrđeno da su ljudskog porekla, već životonjskog, ali se istraga nastavlja.

Osvrćući se na to koliko je teško prikupljati dokaze, Rebić kaže da poseduju određene dokaze, ali jedno su operativna saznanja, a drugo je imati adekvatne dokaze za sud.

Pročitajte još:

“Uliva mi povernje Kriminalistički centar, sva veštačenja i forenzoka, verujem da će se svi dokazi pokazati kao čvrsti”, kaže Rebić.

Rebić ukazuje da je 2017. godina bila ključna za uspon Belivuka, kada se desilo ubistvo na tramvajskim šinama Vlastimira Miloševića.

Belivukova gripa imala je podršku iz policijskih redova. Osvrćući se na to, Rebić je rekao da ga je sramota i da je čovek kvarljiva roba.

“Unutrašnja kontrola radi na utvrđivanju drugih okolnosti”, istakao je Rebić.

Nicović: Kriminal se preliva u Srbiju

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija smatra da je hapšenje dobar potez.

“Ovo hapšenje je dobar znak da je država krenula u obračun. Pošto nema mnogo tragova i leševa, oni su sigurno koristili čistače. Koristili su čistače i iskustva meksilkih kartela. To su ekipe koje dolaze posle ubistva, a ne učestvuju u njemu. Koristili su usluge ljudi koji se bave čišćenjem tragova. Imam neke informacije da su u Crnoj Gori boravile ekipe iz Južne Amerike koje su obučavale ljude kako da se unište tragovi ubistava. Zato imate nestanak, a ubijenog nigde”, kaže Nicović.

To znači, napominje, da se preliva kriminal u Srbjiu, jer je ona atraktivna za sve kriminalne grupe, ne samo za kriminal, nego i za ulaganja i pranje novca.

“Treba obratiti pažnju da oni imaju mnogo mladih sledbenika. Vi nemate navijača starijeg od 40 godina. Koristili su mlade ao rezervoar za animiranje grupe. Napravili su sistem – prirodni opijati za bogate, sintetičke droge za sirotinju”, ističe Nicović.

Važno je, kaže, da policija napravi ekipu koja nije imala nikave kontakte sa navijačima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti