Rebić o hapšenju Belivuka: Ne poznajem Velju Nevolju, istraga će utvrditi za šta je bio planiran snajper

13.02.2021

11:16 >> 11:24

0

Autor: M. I.

Rebić je objasnio i zašto nije prisustvovao konferenciji za štampu povodom hapšenja Veljka Belivuka

Rebić o hapšenju Belivuka: Ne poznajem Velju Nevolju, istraga će utvrditi za šta je bio planiran snajper
Copyright Vladimir Rebić/Foto/Antonio Ahel/ATAImages

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je danas da će istraga utvrditi za šta je bio planiran snajper koji je pronađen prilikom hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka.

– Ako neko drži snajper, drži ga radi izvrsenja teškog i ozbiljnog krivičnog dela – istakao je Rebić TV Prva.

On je ukazao da je hapšenjem sprečeno izvršenje tog krivičnog dela, a da će istraga utvrditi šta su bile namere te krimimalne grupe.

Rebić je rekao da se snajper uglavnom koristi za ubistva.

Na pitanje da li su bezbednosne službe u toku otvaranja spomeniku Stefanu Nemanji imale informacije da je moguć atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on je rekao da je u tom trenutku bilo saznanja o mogućem delovanju grupe koja je kasnije uhapšena.

Rebić je istakao da je tada podignut nivo obazrivosti i priprema, da su bili angažovani SAJ i Žandarmerija, kao i elitne jedinice Vojske.

O policajcima koji su prikrivali dokaze za Belivuka

Rebić je prokomentarisao i navode da su dva policajaca namerno izostavila dokaze tokom hapšenja Velje Nevolje.

24sedam

– Dajem podršku sektoru Unutrašnje kontrole da rasvetle i druge slučajeve u kojim su policijski službenici umešani u krivična dela. Dvojica kolega su radila posao kako se ne radi. Dozvolili su sebi da ne pronađu ono što je trebalo da bude urađeno, a lagano je moglo. Oni su sad, koliko znam, u pritvoru i uveren sam da će svi snositi posledice – rekao je on i dodao da su predmeti koje su se policajci pravili da nisu videli bilo oružje. Rebić nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje da li su u stanu pronađeni i policijski snimci.

On je rekao i da će se i u narednom periodu skupljati dokazi protiv Belivuka kako sudija na kraju “ne bi imao nikakvu dilemu”, prenosi Blic.

O nestanku dokaza u slučaju Vlastimira Miloševića

Upitan za prvo hapšenje Veljka Belivuka, kada je bio osumnjičen za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. godine, a potom i oslobođen iako je na mestu ubistva pronađen njegov DNK, Rebić nije imao konkretan odgovor.

– Ja sam bio izuzetno ponosan na to kako smo pronašli tragove krvi i DNK te 2017. godine i kada smo pronašli Belivukov DNK bio sam ubeđen da imamo jak slučaj, ali ne znam kako se desilo da ta optužnica ne prođe – objasnio je Rebić i dodao da ne zna kako se desilo da iz dokaznog materijala nestana Belivukova DNK posle drugog ročišta.

Rebić je upitan i zašto onda Belivuk i njegova grupa nisu ranije pohapšeni ako su već imali sve snimke njihovih zločina.

Pročitajte još:

– Svi dokazi nisu bili isključivo policijski već je deo odradila BIA. Ova akcija nije mogla biti sprovedena pre jer je policija pratila skoro 500 bezbednosno interesantnih lica. I kada su se stvorili uslovi i kada je tužilac rekao, tada je izvršena akcija – rekao je on.
“Srbija će zabraniti ulazak u zemlju tim licima”

On je prokomentarisao i hapšenje pripadnika škaljarskog i kavačkog klana kao i boravak Tamare Zvicer na Jahorini i rekao da je srpska policija znala za akciju hapšenja.

– I Srbija će zabraniti ulazak u zemlju tim licima. I nama su ta lica bezbednosno interesantna i oni ne mogu tek tako da uđu u Srbiju – rekao je on.

“Nisam bio na konferenciji jer sam imao zakazan sastanak”

Rebić je objasnio i zašto nije prisustvovao konferenciji za štampu povodom hapšenja Veljka Belivuka što mu je zamereno u javnosti.

Foto: mup. gov.rs

– Nisam prisustvovao jer sam unapred imao zakazan sastanak sa direktorom jedne strane policije sa kojima trenutno spremamo veliku akciju. Ja ne mogu da dajem više detalja da ne bih kompromitovao celu akciju – objasnio je on.

“Ne poznajem Belivuka”

Na kraju je i prokomntarisao optužbe da je poznavao Velju Nevolju kao i da je gledao derbije u istoj loži sa Belivukom pošto se zna da i Rebić navija za Partizan.

– Tačno je da sam bio na tom derbiju, ali nisam bio u toj centralnoj loži. Bio sam pa sigurno jedno pet-šest loža dalje. I mogu da se zakunem pod materijalnom i svakom drugom odgovornošću, da idem na poligraf, da nikada nisam upoznao Belivuka. Osećam se kao Jozf K. iz Kafkinog “Procesa”. Samo što on nije do kraja video svoju optužnicu, ja jesam. Kad se pojavi optužnica da ste povezani sa jednim klanom tako se automatski šalje poruka drugom klanu da ste vi krivi za sve njihove žrtve. Iskreno, plašim se za svoju porodicu. Ja sam čuvano lice, do mene mogu teško da dođu, ali moja žena i deca se kreću bez obezbeđenja – rekao je Rebić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi